Infrastruktur
2 min lästid

Flera kommuner vill dra sig ur Skagerrakbanan

20:e januari 2023, 10:50
Flera kommuner vill dra sig ur Skagerrakbanan
BIldkälla: Uddevalla kommun.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

På den svenska sidan av gränsen etablerades 2020 ett arbete med att skapa en höghastighetsjärnväg från Göteborg till Oslo. Detta är ett initiativ från kommunerna i Bohuslän eftersom denna sträcka inte är prioriterad i svenska nationella transportplaner.

Kommuner på den norska sidan har anslutit sig till utvecklingsarbetet. Planerna var att kunna starta bygget 2024 och ha banan i drift från 2030 med en ny restid på bara 1 timme.

Flera av kommunerna efterfrågar information och nu växer kritiken mot Uddevalla kommun som leder projektet. Kritiken kommer bland annat från Stenungsunds, Kungälvs och Strömstads kommuner som anser att informationen varit otillräcklig. De har ställt ekonomiska och juridiska frågor till Uddevalla kommun flera gånger utan att få svar.

– För vår del handlar det i första hand om att vi har bett om mer information om själva bolagsbildningen, risker och konsekvenser, säger Olof Lundberg från Socialdemokraterna, kommunchef i Stenungsunds kommun, till den lokala ST-tidningen.

– Det finns trots allt en viss ekonomisk risk i att etablera ett bolag om man inte har en klar uppfattning om hur man planerar att bygga upp värdet och säkra värdet i detta om man sedan vill sälja sin andel till någon annan senare. Vi vill ha mer information om detta innan beslut tas i kommunfullmäktige om att låna mer pengar för att finansiera projektet, fortsätter han.

“Har ett jobb att göra”

En kritisk kommun är Munkedal, där Louise Skaarnes från Sverigedemokraterna är kommunfullmäktigerepresentant.

– Vi ska inte fortsätta med Skagerraksjärnvägen. Det är stora investeringsplaner, men det finns ingen plan för hur detta ska finansieras, säger hon till P4 Väst.

Kommundirektör i Uddevalla, Malin Krantz, svarar på kritiken med att informationen är ny för henne och hon kommer att föra dialog med berörda kommuner.

– Om du känner att du inte fått tillräckligt med information, och du tycker att det är oklart, då har vi ett jobb att göra, säger hon.

Projektledaren för Skagerraksbanan har kontaktat kommunerna och säger att dialogen och informationen till en början kommer att tas direkt med de inblandade kommunerna.

#norge #skagerrakbanan #uddevalla
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0