Energi
2 min lästid

Uppför nytt värmeverk i Haparanda

3:e december 2022, 06:00
Uppför nytt värmeverk i Haparanda
Haparandas nya värmeverk. Bildkälla: Haparanda stad.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Under hösten tas Haparandas nya värmeverk i drift – en anläggning som byggts av Haparanda Värmeverk AB ihop med Haparanda stad och Liikamaa Bygg. Under den senaste månaden har värmeverket testats inför invigningen med intrimmning av maskinutrustning och värmepannan som efter invigningen kommer producera värme på biobränsle.

– Med det nya värmeverket blir vi helt självförsörjande på värme producerad på förnybart bränsle. Vi kommer att kunna lagra, hantera och flisa bränslet till värmeverket på plats och eftersom vi producerar värme med förnyelsebart bränsle kommer vi inte heller tvingas betala för utsläppsrätter. Visionen är att vara en av de grönaste fjärrvärmeproducenterna i Sverige, säger Pär Gabrielsson, VD för Haparanda Värmeverk.

Den nya anläggningen byggs på en plats som bedömts som optimal för typen av verksamhet, och i värmeverket ryms en biopanna på 12 MW inklusive rökgaskondensering. Utvändigt har det byggts en plats för mottagning och hantering av biobränslet och i anslutning till pannhuset hittas både kontrollrum, kontor och övriga personalutrymmen.

Rekordinvestering

Det har också uppförts en varmvattenackumulator i projektet som ska ge en jämn leverans och produktion av fjärrvärme.

– Hela projektgruppen har gjort ett fantastiskt jobb och särskilt roligt har det varit att se engagemanget hos våra leverantörer och entreprenörer, säger Jimmy Henriksson, projektledare på Haparanda stad.

Med sin investering på cirka 140 miljoner kronor är bygget Haparanda Värmeverks största investering någonsin, och framöver ska värmeverket kunna ses som ett nytt landmärke i staden.

#haparanda #haparanda värmeverk #liikamaa bygg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0