Byggindustrin
1 min lästid

14 norska broar stängdes efter olycka

3:e november 2022, 15:12
14 norska broar stängdes efter olycka
Sundbyveiens bro. Bildkälla: Statens vegvesen.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Statens vegvesen (norska Trafikverket) säger i ett pressmeddelande att de kommer genomföra en översyn av regelverk och rutiner när inspektionen av de stängda träbroarna och haverikomissionens rapport är klara.

Alla de 14 broar som stängdes i augusti efter att Tretten Bru kollapsade har genomgått särskilda inspektioner. Hittills har nio av broarna kontrollerats av extern expertis.

Broarna Moumbekken (Fredrikstad) och Tveit (Vang i Valdres) har öppnats för trafik, medan Norsenga (Kongsvinger) och Evenstad (Stor-Elvdal) har öppnats med minskad trafik.

Flisa (Åsnes), Sundbyveien (Eidsvoll), Sletta (Eidsvoll), Bliksland (Indre Østfold) och Skubbersenga (Eidskog) är fortsatt stängda i väntan på förstärkningsåtgärder.

Hittade flera avvikelser

– Genomgången hittills har avslöjat olika avvikelser relaterade till projektering och utförande för flera av broarna. Totalt har man hittat fel som kräver förstärkningar innan full återöppning på sju av de 14 broarna, säger avdelningsdirektör Nils Audun Karbø på Statens vegvesen.

Flera av de mindre skogsvägsbroarna som hålls stängda väntas också behöva förstärkas. Detta arbete tas nu vidare för varje bro av respektive broägare.

#norge #statens vegvesen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0