Infrastruktur
2 min lästid

10 000 resande i självkörande Kistabussar

7:e maj 2018, 11:28
10 000 resande i självkörande Kistabussar
Självkörande bussar. Foto: Nobina
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Projektet “Autopiloten” har sedan i Januari trafikerat Kista med självkörande bussar. Det har än så länge resulterat i 10 000 resenärer över 2 000 kilometer trafiksträckor.

I Stockholmsområdet Kista har Nobina Technologys självkörande bussar trafikerat allmän väg sedan den 24 januari i år.
Projektet, med namnet Autopiloten, har idag haft 10 000 resenärer och täckt 2000 kilometer trafik.
– De som bor och arbetar i Kista använder bussarna i sin pendling. Men vi har också haft tusentals besökare, både svenska och internationella, som kommit till Kista enbart för att teståka. Det har varit allt från arkitekter och stadsplanerare till fordonsintresserade privatpersoner, säger Peter Hafmar, vd för Nobina Technology, i ett pressmeddelande.

Självkörande fordon ska komplettera kollektivtrafik

Projektet pågår fram till sommaren och syftet är att se hur självkörande trafik kan bli ett komplement till framtidens kollektivtrafik. Den trafikeras mellan Victoria Tower och Kista Galleria under vardagar och är gratis att åka.
Forskare från Integrated Transport Research Lab, ITRL, vid KTH gör flera studier under projektets gång.
– De preliminära resultaten från första intervjuomgången visar att det är omkring 70 procent som är intresserade av att använda en sådan här tjänst som en del av sin pendling, och det är också många som är beredda att betala för den här typen av tjänster, säger ITRLs föreståndare Anna Pernestål Brenden, i pressmeddelandet.

Går just nu i tolv kilometer i timmen

Aktörer som samarbetar med Nobina i projektet är Ericsson, SJ, KTH, Klövern, Urban ICT Arena och Stockholms stad. De har även finansiering från Vinnova.
Nobina skriver i pressmeddelandet att bussarna har fungerat bra i trafik och att åkning på vinterväglag fungerade över förväntan. Men helt problemfritt var det inte.
– Det som har förorsakat vissa fördröjningar är andra fordon som felparkerats. Står något i vägen gör bussarna precis vad de ska, det vill säga stannar. Vi har också fått en del synpunkter på att bussarna går så långsamt som de gör – men säkerheten kommer först i ett sådant här test. Nu när vi vet hur väl de fungerar i trafik kommer vi att öka hastigheten från tolv till 20 kilometer i timmen, säger Peter Hafmar.

#ericsson #kista #klövern #kollektivtrafik #kth #nobina #sj #självkörande buss #stockholms stad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0