Energi
2 min lästid

Sweco testar eldriven bilresa genom Europa

17:e april 2018, 09:55
Sweco testar eldriven bilresa genom Europa
Att resa genom Europa i elbil innebar en del utmaningar. Bildkälla: Sweco
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I och med elbilens uppgång på marknaden testade Sweco att resa genom Europa. Det här är resultatet av en hållbar bilresa.

Elbilens intåg på marknaden, som ska konkurrera med bensin- och dieselbilen ur en hållbarhetssynpunkt, skapar bland många en del oro kring att resa längre sträckor.
Sweco tog sig ut på en fiktionell resa på vägarna i Europa, som en del av deras Urban Insight-rapport. Frågeställningen var om det är möjligt för en familj att resa på semester i elbil genom Europa.

Ingen helhetslösning för eldriven bilresa inom EU

Enligt rapporten, som Sweco släppte i ett pressmeddelande, innebar det idag stor planering och därmed en del problem. Största anledningen är att det inte finns en universal lösning för alla länder i EU – enskilt land har sin eget system för mobilapplikationer och laddningskort. Dessutom varierar tillgängligheten på laddstationer och dessutom med olika prestanda och design.

Resan presenterades med start i London och via Frankrike, Belgien och Tyskland upp till Skandinavien. Därefter återigen ner till Tyskland och avslutades i Warszawa i Polen.
Rapporten visar att Sverige ligger långt fram med tillgänglighet av rätt typer av laddstationer, medan i Tyskland var det svårare.

Politiker och branschen behöver samarbeta

”Det saknas harmonisering mellan länderna, både vad gäller infrastruktur och betalsätt, vilket är en stor brist. För att elbilar ska kunna slå igenom brett behöver politiker och branschen samarbeta för att få de rätta förutsättningarna på plats”, säger Tim van den Maagdenberg, expert och gruppchef för Sweco inom energiteknik i Köln, i pressmeddelandet.

Sammanfattningsvis är det inte omöjligt – men det tar lite extra tid från packning och att ordna med barnens skolledighet.

#elbil #eu #europa #hållbarhet #laddstationer #sverige #sweco #tyskland
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0