Eldistribution
2 min lästid

Fossilfri elväg invigs i Stockholm

12:e april 2018, 10:25
Fossilfri elväg invigs i Stockholm
Idag invigdes eRoadArlanda. Fotograf: Joakim Kröger, NCC
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Som det första i sitt slag invigdes igår bilvägen eRoadArlanda – som låter fordon laddas medan de kör. Det är en satsning för en framtid med fossilfri vägtransport.

På den allmänna vägen 893 mellan Arlandas fraktterminal och Rosersbergs logistikområde utanför Stockholm har nu en världsunik elväg invigts. En omring två kilometer lång elskena har lagts längst vägen och den ska kunna överföra el genom en rörlig arm från en specialutvecklad, eldriven lastbil.

Fossilfri vägtransport

Arbetet görs för att gods- och personfordon i framtiden ska kunna laddas under körning och för att utgöra en grund till framtidens fossilfria vägstransporter.
– En av vår tids stora frågor är hur vi kan skapa fossilfria vägtransporter. Nu har vi en lösning som möjliggör detta, vilket är fantastiskt. Sverige ligger i absolut framkant med den här tekniken som vi nu hoppas att vi kan ta vidare till fler delar av landet och världen, säger Hans Säll, ordförande i konsortiet eRoadArlanda och affärsutvecklingschef inom NCC, i ett pressmeddelande.

“Trafikverket stöttar innovativa utvecklingsprojekt”

Invigningen genomfördes av infrastrukturminister Tomas Eneroth och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.
– Det är viktigt att bryta ny mark för klimatsmarta vägtransporter. Därför stöttar Trafikverket innovativa utvecklingsprojekt som bidrar till långsiktiga hållbara lösningar, säger Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket, i pressmeddelandet.

#arlanda #elbil #elväg #eroadarlanda #infrastrukturminister #lena erixon #ncc #tomas eneroth #trafikverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0