Infrastruktur Hamnar
3 min lästid

Köpenhamn får sin första landströmsanläggning

27:e oktober 2021, 08:57
Köpenhamn får sin första landströmsanläggning
Invigning av Köpenhamns första landströmsanläggning. Bild: Copenhagen Malmö Port.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

En ny landströmsanläggning har invigts vid DFDS-terminalen i Köpenhamn. Anläggningen reducerar fartygens koldioxidutsläpp när de är i hamn, vilket säkerställer att luften blir renare till fördel för miljön och grannarna på Østerbro. Detta framgår av ett pressmeddelande från Copenhagen Malmö Port.

Med den nya anläggningen får DFDS-färjorna nu möjlighet att ansluta sig till landström i både Köpenhamn och Oslo. Anläggningen är resultatet av ett partnerskap mellan Copenhagen Malmö Port (CMP) och DFDS, som gör det möjligt att stänga av fartygens generatorer i hamn och därmed avsevärt minska utsläppen av luftföroreningar och partiklar.

Köpenhamns överborgmästare Lars Weiss deltog i invigningen av anläggningen när Pearl Seaways anslöts under förmiddagen den 26 oktober.

– Med den nya landströmsanläggningen tar vi ett viktigt steg mot ett Köpenhamn med mindre luftföroreningar. Det är bra för både klimatet och grannarna till hamnen, att färjorna nu kan stänga av dieselmotorn och ansluta till klimatvänlig el när de lägger till. Jag ser också fram emot att etablera landström för kryssningsfartygen vid Langelinie och i Nordhavn, så snart Folketinget har ändrat lagstiftningen, säger Lars Weiss (S), överborgmästare i Köpenhamn.

Hos CMP och DFDS är glädjen och tillfredsställelsen stor över att färjorna nu kan anslutas till landström och därmed utvecklas i en grönare riktning.

– Dagens invigning av landströmsanläggningen för DFDS-färjorna utgör ett viktigt steg i vårt arbete för att göra hamnaktiviteterna i Köpenhamn lite grönare. Jag vill tacka DFDS, vår tekniska rådgivare COWI samt vår huvudentreprenör Actemium för samarbetet och för att ha förverkligat projektet, som kommer att ge en stor klimat- och miljövinst, säger Barbara Scheel Agersnap, CEO för Copenhagen Malmö Port.

Landströmsanläggningen för DFDS är den första i Köpenhamn, men kommer inte att vara den sista. Under 2024 förväntas kryssningsfartygen i Köpenhamns hamn kunna använda landström när de ligger vid kaj i Ydre Nordhavn och vid Langelinie på Østerbro.

– Det gläder oss att landström nu kommer till Köpenhamn. Den här anläggningen kommer inte att vara den enda landströmsanläggningen i Köpenhamn. Just nu söker vi efter rådgivare till arbetet med att etablera landström för stadens kryssningsfartyg i Ydre Nordhavn och på Langelinie, så att vi i framtiden kan säkerställa lägre koldioxidutsläpp från fartygen och därmed renare luft för Köpenhamnsborna, säger By & Havns VD Anne Skovbro.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0