Infrastruktur
1 min lästid

Vattenförvaltningens organisation ses över

15:e september 2017, 09:49
Vattenförvaltningens organisation ses över
Miljöminister Karolina Skog. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Regeringen vill se över organisationen av vattenförvaltningen i Sverige. Översynen ska bidra till en effektiv, förankrad och ändamålsenlig förvaltning av yt- och grundvatten.

Vattenförvaltningen är ett samlingsord för det arbete som görs med vatten av olika myndigheter. Den nuvarande organisationen och ansvarsfördelningen har funnits i drygt ett decennium och tidvis varit ifrågasatt, bland annat på grund av att beslut om åtgärder och finansiering separeras. För att kunna ta ställning i frågan har regeringen nu beslutat om en översyn.

– Regeringen arbetar målmedvetet för att förbättra kvaliteten i svenska vattendrag. En viktig förutsättning är att vi har ett ändamålsenligt system för den svenska vattenförvaltningen, säger miljöminister Karolina Skog.

Karolina Ardesjö Lundén utses till särskild utredare. Hon kommer att utvärdera vattenförvaltningen och vid behov föreslå hur organisationen bör vara utformad för att underlätta en effektiv, samordnad, förankrad och ändamålsenlig förvaltning av yt- och grundvatten. Utredaren ska även utvärdera hur finansiering av de åtgärder som följer av åtgärdsprogrammen bäst kan säkerställas.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0