Infrastruktur
2 min lästid

Unik bro invigs i Helsingborg

27:e september 2021, 15:00
Unik bro invigs i Helsingborg
Varvsbron, av Lotta Wittinger
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Varvsbron som kopplar samman Oceanhamnen och Helsingborg C är färdigställd. Den 221,5 meter långa och 552 ton tunga bron består till 88 procent av plåtbitar som är tillskurna med en unik ritning för varje plåtbit. Officiell invigning sker den 30 september enligt ett pressmeddelande från Helsingbors stad idag.

Varvsbron mellan Helsingborg C och Oceanhamnen är en viktig länk som gör att gående och cyklister från centrum och Oceanhamnen kan nå bostäder, kontor, tåg, bussar och färjor på någon minut. Tack vare bron blir det även enklare att nå olika upplevelser i omgivningen, så som Dockanparken och Djungellekan som nu håller på att byggas, aktiviteter under H22 City Expo nästa sommar, RecoLab och centrum. Varvsbron, som är ritad av den engelske arkitekten Stephen James för Ramboll, började byggas i oktober 2018 och stod färdig sommaren 2021.

─ Det känns riktigt bra att Varvsbron nu står helt färdig. Bron är en förutsättning för viktiga etableringar i näringslivet i Helsingborg och Oceanhamnen och utgör en stor skillnad för de boende som nu har mycket närmare till city och alla kommunikationsmöjligheter på Helsingborg C, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Varvsbron har varit öppen sedan i mitten av augusti och nu när allt är färdigställt ska bron invigas officiellt.

─ Varvsbron, som är tekniskt avancerat, har krävt ett långt och noggrant planerings- och konstruktionsarbete. Den väger 552 ton tung och är 221,5 meter lång. 88 procent av alla plåtbitar är unikt tillskurna med en unik ritning för varje unik plåtbit. 3000 ståldetaljer med individuell geometri har producerats, vilket har krävt ett nära samarbete med entreprenörens konstruktörer och brotillverkare. Det finns många broar som lutar, som går över europavägar, över vatten, som har pyloner och svängar. Men det finns inte många broar som har alla dessa komponenter samlade i en och samma bro, säger Marie Holmqvist, projektchef på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Den 30 september, mellan klockan 16.30 och 18.30, är det invigning av Varvsbron för inbjudna gäster. Invigningen inleds med traditionsenliga tal vid brofästet på parkeringsdäcket, Helsingborg C.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0