Infrastruktur
2 min lästid

”Stor outnyttjad potential med schaktfritt idag”

9:e juli 2021, 16:29
”Stor outnyttjad potential med schaktfritt idag”
Foto: NCC
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Med schaktfritt ledningsbyggande kan vi både bygga snabbare och billigare. Två plus när större delen av Sveriges infrastruktur behöver rustas eller byggas ut. Kunskapen om schaktfritt behöver spridas ytterligare i branschen. Enligt Maria Zimdahl på NCC finns det stor outnyttjad potential.

Inom schaktfritt finns två huvudområden, 1: ledningsförnyelse där man med olika tekniker ersätter eller renovera befintliga ledningar och 2: nyförläggning som oftast sker genom rördrivning eller styrd borrning.

– Det finns stora fördelar med att tillämpa schaktfritt ledningsbyggande. Dels kan vi minimera störningar i trafiken och slipper stänga av vägar. Att schakta upp en gata och byta ut ledningarna är i princip dubbelt så dyrt och omständligt jämfört med att renovera ledningen schaktfritt. Dessutom minskar vi också klimatpåverkan markant, med omkring 60–80 procent. Det känns naturligt för oss att arbeta med schaktfritt helt enkelt, säger Maria Zimdahl på NCC.

Tänk schaktfritt i första hand

Större delen av Sveriges infrastruktur byggdes på 60–70 talet och behöver renoveras eller förnyas. Dels har vi också en befolkningsökning och klimatförändringar som trycker på.

– Det finns en stor outnyttjad potential. Sveriges kommuner kan förnya nätet mer effektivt och hållbart än vad de gör idag. Framförallt nu när det är stort behov. Vissa kommuner har anammat teknikerna och förnyar en stor del av sina ledningar schaktfritt – men det finns flera som inte tillämpar tekniken fullt ut. Historiskt har vi alltid valt att gräva upp ledningen först – schaktfritt har kommit i andra hand. Vi behöver se till att branschen ändrar sina vanor.

Förhoppningen från NCC är att fler ledningsägare väljer att arbeta schaktfritt. Det är viktigt att man känner sig trygg med tekniken.

– Det finns fortfarande vissa som tror att ledningen blir sämre på grund av en schaktfri metod, men det stämmer inte. NCC är engagerade i många branschföreningar för att öka kunskapen i branschen. En annan utmaning är att många inte vet hur man ska handla upp schaktfritt. Här har vi och resten av branschen en hemläxa att göra.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0