Tillverkning
3 min lästid

Volvo Cars Torslandafabrik byggs om för 10 miljarder

8:e februari 2022, 10:48
Volvo Cars Torslandafabrik byggs om för 10 miljarder
Volvos Cars investerar i Torslandafabriken. Foto: Volvo Cars Sverige
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Som en del av de planerade investeringarna kommer företaget att införa ny och mer hållbar teknik och tillverkningsprocesser på fabriken. Dessa inkluderar införandet av megagjutning av karossdelar i aluminium, en ny batterimonteringsanläggning och en helrenoverad målnings- och slutmonteringsverkstad.

Nyheten om investeringarna i Torslandafabriken kommer strax efter nyheten om att Volvo Cars och Northvolt investerar 30 miljarder kronor i en ny gemensam batterifabrik i Torslanda, och tillsammans utgör investeringarna nya steg i Volvo Cars ambition om att vara ett helt elektriskt bilföretag senast 2030. Samtidigt speglar de företagets åtagande för en långsiktig framtid i företagets hemstad Göteborg.

– Med de här investeringarna tar vi ett viktigt steg mot vår helt elektriska framtid och förbereder oss för ännu mer avancerade och bättre elektriska Volvobilar. Torslanda är vår största fabrik och kommer att spela en avgörande roll i vår pågående omvandling när vi går mot att bli en helt elektrisk biltillverkare senast 2030, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Megagjutningen ska medföra fördelar

Enligt Volvo Cars är införandet av megagjutning av karossdelar i aluminium den viktigaste och mest spännande förändringen som genomförs i investeringspaketet. Dels eftersom bolaget är en av de första biltillverkarna som investerar i processen, dels eftersom megagjutningen ska ge fördelar gällande hållbarhet, kostnad och bilprestanda under bilens livstid.

Fördelarna kommer bland annat från att megagjutning kan sänka bilens vikt vilket i sin tur förbättrar energieffektiviteten och bilens räckvidd. Det gör också gör det också att innermåtten i bilens kupé och bagageutrymme kan användas mer optimalt. Samtidigt ska megagjutning ge en minskad komplexitet i tillverkningsprocessen vilket skapar kostnadsbesparingar gällande materialanvändning och logistik, vilket i sin tur minskar den totala miljöpåverkan i tillverkningen och leverantörskedjan.

Övriga uppgraderingar

Förutom införandet av megagjutning, en ny batterimonteringsanläggning och en helrenoverad målnings- och slutmonteringsverkstad kommer även logistikområdena att renoveras. Detta för att skapa ett förbättrat materialflöde och optimering av transport av gods och delar till anläggningen. Företaget kommer även att investera i faciliteter i anslutning till anläggningen, såsom pausutrymmen, omklädningsrum och kontor som ytterligare förbättrar arbetsmiljön för de anställda.

– Idag är en stor dag för Torslanda-fabriken eftersom vi med det här investeringspaketet förbereder den för framtiden. Vår framtid som företag är helt elektrisk och det kräver en rad uppgraderingar i hela anläggningen för att säkerställa att Torslanda kan fortsätta att bygga premium-elbilar av högsta kvalitet, säger Javier Varela, head of engineering and operations på Volvo Cars.

#elbilar #energi #fordonsindustri #investeringar #megagjutning #volvo cars
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0