Tillverkning
4:e februari 20223 min lästid

Ny batterifabrik hamnar i Göteborg

4:e februari 20223 min lästid
Ny batterifabrik hamnar i Göteborg
Ny jättefabrik byggs i Göteborg. Bild: Volvo Cars
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Den nya fabriken för produktion av litiumjonbatterier ska börja driftsättas under 2025 och fullt utbyggd leverera batterier till närmare en halv miljon bilar årligen. Etableringen blir den första produktionsanläggningen inom ramen för ett nytt samägt bolag, och totalt investerar Volvo Cars och Northvolt 30 miljarder kronor i sitt joint venture.

Fabriken kommer att sysselsätta uppåt 3 000 personer inom produktion, stöd och ledning, och den indirekta effekten blir ytterligare tusentals jobb i regionen.

– Vårt samarbete kring battericeller med Northvolt är mycket viktigt för våra strategiska ambitioner inom elektrifiering. Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premium-elbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

– Att etablera denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, både för att fortsätta att transformera en av de mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli den ledande globala leverantören av hållbara batterier, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

Eftersom hållbar produktion är en central grundsats i partnerskapet mellan Volvo Cars och Northvolt, kommer fabriken att drivas med fossilfri energi, med fokus på att driva förnybar energikapacitet i regionen, och fabriken kommer att integrera tekniska lösningar som prioriterar cirkularitet och resurseffektivitet.

– Vår nya batterifabrik kommer att stödja vår ambition om att ha ett helt klimatneutralt tillverkningsnätverk och säkra tillgången till högkvalitativa batterier för många år framöver. Genom vårt partnerskap med Northvolt kommer vi också att dra stor nytta av en end-to-end batterivärdekedja, från råvara till komplett bil, vilket säkerställer optimal integration i våra bilar, säger Javier Varela, head of engineering and operations på Volvo Cars.

En av de största batterifabrikerna i Europa

Samriskföretaget för tillverkning av battericeller mellan Northvolt och Volvo Cars ska bli en betydande aktör inom europeisk battericellsproduktion och kommer även att vara en av de största produktionsanläggningarna för battericeller i Europa. Volvo Cars och Northvolt har utsett den före detta Tesla-chefen Adrian Clarke som chef för produktionsbolaget.

Bygget av fabriken kommer att påbörjas 2023 och när allt är klart ska fabriken ha en potentiell årlig cellproduktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh), vilket motsvarar batterier till närmare en halv miljon bilar om året.

Placeringen av fabriken i Torslanda, Göteborg, ger fördelar i form av en direktväg in i Volvo Cars största bilfabrik, tillgång till infrastruktur, en stark pipeline av förnybar energiförsörjning och relevant arbetskompetens, och genom sin närhet till både Volvo Cars och Northvolts FoU-enheter.

Både utveckling och produktion läggs i Göteborg

Den första verksamheten i det samägda bolaget blir ett gemensamt forsknings- och utvecklingscentrum som kommer tas i drift under 2022. Även det hamnar i Göteborg och kommer att sysselsätta ett antal hundra personer.

På utvecklingscentrumet kommer fokus ligga på att utveckla skräddarsydda batterier och fordonsintegrationskoncept som ger Volvo- och Polestar-förare vad de efterfrågar, som lång räckvidd och korta laddningstider.

Sammantaget kommer den nya batterifabriken och FoU-centret att behöva en rad kompetenser, och joint venture-bolaget rekryterar därför aktivt högkvalificerade ingenjörer och teamledare för att driva projektet framåt. Storskalig rekrytering av operatörer och tekniker kommer att påbörjas i slutet av 2023.

#batterier #batteritillverkning #northvolt #nyanställningar #nyetablering #volvo cars
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0