Stål
2 min lästid

SSABs nya masugnar sparar 200 miljoner

4:e november 2015, 15:07
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

SSABs masugn i Luleå är nu i full drift och producerar prima råstål efter en drygt tre månader lång totalrenovering. Masugnarna i finska Brahestad renoverades 2011 och investeringarna i pulveriserad kolinjektion har nu slutförts, vilket innebär kostnadssänkningar om 200 miljoner kronor årligen från och med 2016.

– Det är med stolthet jag kan säga att vi nu har råstålproduktion i toppklass säger Olavi Huhtala, divisionschef för SSAB Europe. Redan tidigare var våra masugnar bland de mest koldioxideffektiva i världen. Med sommarens installationer i Luleå och Brahestad förbättrar vi både kostnadseffektiviteten och miljöpåverkan.  Investeringarna gör att våra anläggningar kan fortsätta att producera högklassigt stål under många år framöver. Det innebär att vi kan fortsätta att utveckla världsledande stålapplikationer i nära samarbete med våra kunder.

Efter 15 års kontinuerlig drift har masugnen i Luleå genomgått en fullständig renovering och den är nu rustad för fortsatt produktion i 15-20 år. Förutom byte av koltegel och kylplattor har den även fått ett nytt tapphallsfilter, som ger miljöeffekter i form av halverade stoftutsläpp, mindre buller och bättre arbetsmiljö. I stålverket i Luleå har nya konvertrar installerats och koksverket har fått ett nytt släcktorn, vilket ger minskade stoftutsläpp till omgivningen.

I Brahestad har en anläggning för pulveriserad kolinjektion installerats som ersätter ett tidigare oljeinjektionssystem, vilket leder till en mer kostnadseffektiv stålproduktion och att råmaterialkostnaderna minskar. Konvertrarna i stålverket i Brahestad håller också på att bytas ut och det arbetet ska vara slutfört nästa år.

SSAB har fem masugnar i Norden med en sammanlagd kapacitet på cirka 6,4 miljoner ton; en i Luleå, två i Brahestad och två i Oxelösund.

#luleå #masugn #ssab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0