Stål
2 min lästid

H2 Green Steel och Luleå Hamn i nytt samarbete

30:e maj 2023, 08:04
H2 Green Steel och Luleå Hamn i nytt samarbete
Jenny Marin, logistikansvarig H2 Green Steel och Anders Dahl, VD Luleå Hamn. Bildkälla: Luleå Hamn.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Hösten 2022 tecknades en så kallad avsiktsförklaring mellan H2 Green Steel, Luleå Hamn och Luleå kommun. Under 2023 har ett samarbetsavtal förhandlats fram och nu undertecknats av båda parter.

Avtalet innebär bland annat att H2 Green Steel både garanteras tillgång och förbinder sig till Luleå Hamn för in- och utflöden av vissa insatsvaror och produkter.

– Det nya samarbetsavtalet med Luleå Hamn är en avgörande pusselbit för att vi ska lyckas med vårt gröna stålverk i Boden. Vi har gått i armkrok med Luleå kommun och Luleå Hamn sedan vår lansering och tack vare gott samarbete och en gemensam målbild har vi nu en tydligare plan för nästa steg. Vi har stor förståelse för Luleå Hamns utmaningar med såväl ytor som finansiering och är tacksamma för att vi nu kan fokusera på konkreta lösningar som möter upp vår snabba tidsplan, säger Jenny Marin, logistikansvarig på H2 Green Steel.

För H2 Green Steel, som beräknar kunna starta produktionen av grönt stål i Boden redan slutet på 2025, gör avtalet det möjligt att gå vidare och planera för en logistik- och transportlösning med godsflöde via Luleå Hamn.

– Avtalet är en milstolpe. Det säkrar vårt samarbete med en ny kund som kan stå för betydande godsvolymer om bara några år. Det ger oss också en pusselbit som vi behöver för att kunna planera utbyggnaden av en hamn som måste öka sin godskapacitet med flera hundra procent till 2030, för att kunna möta behovet hos flertalet viktiga industrikunder med enorma satsningar på tillväxt och grön omställning, säger Luleå Hamns VD Anders Dahl.

#h2 green steel #luleå #luleå hamn
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0