Miljö & Utveckling
2 min lästid

H2 Green Steel sluter avtal med BMW Group

20:e oktober 2021, 11:31
H2 Green Steel sluter avtal med BMW Group
Bildkälla: Jernkontoret
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

H2 Green Steel ska leverera fossilfritt stål till BMW Groups europeiska bilfabriker med start 2025. Parterna kommer gemensamt arbeta enligt principerna för en cirkulär ekonomi, där plåtrester från bilfabrikerna kommer skickas tillbaka för att återvinnas och återanvändas, enligt ett pressmeddelande från BMW Group.

BMW Group planerar att använda fossilfri stål från 2025, varför biltillverkaren nu har slutit ett avtal med H2 Green Steel.

– Vår målsättning är att minska koldioxidutsläppen från den stål vi använder med omkring två miljoner ton till 2030. Att köpa stål som tillverkats med vätgas och grön el blir en central beståndsdel för att uppnå detta, säger Dr Andreas Wendt, styrelsemedlem BMW AG med ansvar för inköp och leverantörsnätverk.

– Stål är essentiellt för att biltillverkning, och kommer fortsätta att vara det även för kommande fordonsgenerationer. Därför kommer innovativ teknik som kan möjliggöra i princip fossilfritt stål att ha en viktig roll för att möjliggöra minskade utsläpp från stålet i vår leveranskedja, fortsätter Wendt.

Företagen har kommit överens om att upprätta en gemensam cirkulär materialcykel. H2 Green Steel kommer att ta tillbaka plåtrester och bearbeta dem på ett sådant sätt att de kan skickas tillbaka som nytt stål till fabrikerna, i form av stålspolar. På det sättet kan materialet återanvändas flera gånger. Eftersom det kräver mindre energi att tillverka så kallad sekundär stål, kan utsläppen minska med i genomsnitt 50-80%, jämfört med nytt material.

H2 Green Steel planerar uppförandet av sin nya anläggning i Norrbotten med beräknad produktionsstart 2024.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0