Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Avtalet väntas sätta normen för lönekostnadsökningar på svensk arbetsmarknad.
Avtalen ger ett värde på 3,4 procent den 1 april 2025 och 3 procent den 1 april 2026.
– Av den här siffran ska man kunna ta en del och använda till arbetstidsförkortning. Men man kan inte räkna med någon timmes förkortad arbetsvecka, det är små delar i avtalet, säger SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus i Morgonstudion.
– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.
– Vi har landat i ett avtal som är högt i förhållande till ett utmanande omvärldsläge. Vi förstår att det kan bli kännbart att hantera för delar av näringslivet. Samtidigt har Industriavtalet under lång tid varit en stabiliserande faktor för svensk industri i tider av stor osäkerhet, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin i ett pressmeddelande.
De fem förbunden i Facken inom industrin skriver bland annat att:
“Avtalen ger goda förutsättningar för reallöneökningar och det ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft”.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB