Energi reportage
3 min lästid

Tack vare medarbetarna kan megafabriken expandera ytterligare

16:e december 2021, 14:41
Tack vare medarbetarna kan megafabriken expandera ytterligare
Marcus Åsgärde, platschef på Södra Cell Värö, och massabruket i Värö. Bild: Södra, samt Per Pixel Petersson/Södra.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

2016 blev Södra Cells massabruk i Värö ett av världens största efter att ha expanderat sin produktion. Efter invigningen visade det sig snart att fabriken fått en ännu större potential än väntat, och tack vare personalen som jobbat med att trimma och optimera fabriken fick bolaget en möjlighet att expandera ytterligare. Nu pågår expansionen för fullt, och till hösten 2022 ska produktionen ha ökat från 717 000 till 780 000 ton massa per år.

Under 2020 släppte Södra Cell nyheten om att massabruket i Värö skulle expandera ytterligare. Det långsiktiga målet är att öka produktionen till 850 000 ton massa per år, men under projekteringen beslutade sig Värö för att först sikta mot 780 000 ton massa per år.

– Vi har ett långsiktigt mål där vi fått ett miljötillstånd på 850 000 ton, men eftersom vi är lite osäkra på vilken kapacitet vi kan nå på några av våra avdelningar kom vi till slut fram till att vi skulle projektera för 780 000 ton. Det innebär att det finns möjlighet till att öka produktionen ytterligare framöver men nu siktar vi in oss på 780 000 ton, berättar Marcus Åsgärde, platschef på Södra Cell Värö.

Södra Cells massabruk i Värö är idag en av världens största och modernaste barrmassafabriker med en kapacitet på 717 000 ton per år. Positionen som ett av världens största massabruk fick Värö 2016 efter att ha expanderat från 425 000 till 700 000 ton massa per år, och det var strax efter det som personalen insåg att det fanns ännu mer att hämta i fabriken.

– Att vi fått förtroendet att expandera ytterligare en gång bottnar stort i det otroliga engagemang som finns bland alla våra medarbetare. Tack vare detta har personalen lyckats trimma och optimera fabriken vilket gett oss möjligheten att ta även detta steg. Det är en möjlighet som vi är väldigt glada och tacksamma för.

I expansionen bygger Södra Cell om flera delar av fabriken. Bland annat byggs nya bufferttankar och cisterner samtidigt som kompletteringar med nya maskiner utförs. Redan idag är merparten av åtgärderna i fabriken inkopplade och nu pågår flera delmoment där bland annat intrimning av den nya maskinutrustningen ingår. Framöver ska även massamagasinet byggas ut och tanken är också att bygga en vedterminal i nära anslutning till massabruket, men här väntar bolaget fortfarande på en pågående detalplanejprocess från kommunen.

– Vårt mål är att vi ska ha nått den högre produktionstakten i slutet av 2022 men vi har en ambition att kunna rampa upp ännu tidigare än så. Projektet har gått fantastiskt bra på alla sätt och uppstarten av det vi kopplade in under senaste underhållstoppet har överträffat alla våra förväntningar. Det känns jätteroligt att vi fått möjlighet att utveckla fabriken ytterligare och än så länge ligger vi till och med lite före i tidsplan, avslutar Marcus Åsgärde.

#expansion #massa #massabruk #södra cell
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0