Olja & Raffinaderier
2 min lästid

Ny produktionsanläggning för förnybar diesel

8:e januari 2020, 09:41
Ny produktionsanläggning för förnybar diesel
Preems raffinaderi i Göteborg. Foto: Kjell Andersson
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Preem planerar att bygga en produktionsanläggning för förnybar diesel och biojet till 2024 i Göteborg. Den väntas bli Sveriges största produktionsanläggning i sitt slag.

Den nya anläggningen kommer att ha en årlig produktionskapacitet på 1 miljon kubikmeter drivmedel som ska ska kunna minska utsläppen från bilar och flyg med 2,5 miljoner ton koldioxid varje år.

– Den nya anläggningen är en viktig milstolpe för oss, men detta är bara början på den hållbara omställningen, säger Petter Holland, vd Preem i ett pressmeddelande. År 2025 planeras den totala förnybara produktionen vid Preemraff Göteborg uppgå till cirka 1,6 miljoner kubikmeter, vilket kommer att minska Sveriges totala utsläpp med upp mot 8 procent.

Stora klimatvinster trots utsläpp

Den nya anläggningen kommer att ge vissa ökade punktutsläpp av koldioxid. Enligt miljöansökan kan utsläppen från Preemraff Göteborg öka med cirka 80 000 ton.

Klimatvinsten i användarledet blir emellertid 30 gånger större än den utsläppsökning som sker i själva produktionen. Sett till hela värdekedjan – från utvinning av råvara till att produkterna används – kommer klimatutsläppen att minska med 2,4 miljoner ton, vilket motsvarar ungefär fyra gånger de årliga utsläppen från inrikesflyget, det skriver Preem.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0