Olja & Raffinaderier
1 min lästid

Investerar i norskt biomassaprojekt

26:e november 2019, 14:00
Investerar i norskt biomassaprojekt
Biozins anläggning skall byggas vid Bergene Holms sågbruk Nidarå i Åmli. Fotograf: Bergene Holm
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Shell har tecknat ett avtal med Norska Biozin Holding, (där Preem är delägare). Bolaget ska stötta det pågående arbetet med att utveckla och bygga en fullskalig anläggning för bioråolja i Jordøya i Åmli kommun, Norge.

Shells ekonomiska bidrag ska stödja aktiviteter relaterade till förstudien för projektet.

– Preem välkomnar Shells bidrag och engagemang i Biozin Holdings projekt i Åmli. Deras engagemang består av ett viktigt ekonomiskt bidrag, men också i form av deras iH2-teknologi, säger Mattias Backmark, chef Affärsutveckling på Preem i ett pressmeddelande.

Konvertera råvaror till bioolja

Produktionsanläggningen i Åmli ska konvertera råvaror från skogar, till exempel skogsrester och biprodukter från sågverk till en avancerad andra generationens bioolja; Biozin®. Den planerade produktionsanläggningen uppskattas producera cirka 120 000 kubikmeter biozin® per år, som kan raffineras på Preemraff Lysekil eller Göteborg till förnybart innehåll i drivmedel. Den planerade produktionsanläggningen i Jordøya beräknas vara i drift år 2022.

– Vi är mycket nöjda med det här avtalet som ger oss ett viktigt bidrag i arbetet mot en fullskalig produktionsanläggning för bioråolja, säger Thomas Skadal, vd för Biozin Holding.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0