Karriär
3 min lästid

Jernkontorets nya vd på plats

12:e januari 2022, 11:25
Jernkontorets nya vd på plats
Annika Roos. Foto: Pia Nordlander.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Annika Roos kommer närmast från rollen som global chef för Powder-verksamheten inom Sandvik Manufacturing and Machining Solutions. Nu har hon tillträtt som ny vd på Jernkontoret för att fortsätta arbetet med att skapa bästa möjliga förutsättningar för järn- och stålindustrins verksamhet i Sverige.

Annika Roos har tagit över ledarskapet för Jernkontoret som skriver i ett pressmeddelande att hon ska verka för pågående hållbara omställning, samt för att ytterligare stärka branschens internationella konkurrenskraft.

– Det pågår ett enormt arbete för att genomföra klimatomställningen inom järn- och stålindustrin i Sverige. Jag ser fram emot att fortsätta driva de viktiga frågorna där vi behöver vara tydliga mot politiken om vad som krävs. Jag vill fortsätta den viktiga dialog som vi har med personer inom politiken, inom våra viktiga myndigheter och inte minst inom industrin, säger Annika Roos.

Järn- och stålindustrin i Sverige har de senaste åren tagit en ledande roll för omställningen av industrin och för en utveckling som är miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar, vilket innebär en rad viktiga frågor på bordet för Jernkontorets nya vd.

– Jag är mycket nöjd över vår rekrytering av Annika Roos som ny vd för Jernkontoret. Under hennes ledning kan vår branschorganisation nu fortsätta arbetet för bästa möjliga förutsättningar för vår hållbara omställning. Annika är rätt person att leda branschens gemensamma arbete, säger Martin Lindqvist, ordförande för Jernkontoret och vd på SSAB.

Annika Roos tar över efter Bo-Erik Pers som går i pension.

Jernkontoret i valrörelsen 2022

Inför valrörelsen har Jernkontoret fyra frågor som lyfts som särskilt viktiga för svensk järn- och stålindustri: effektivare tillståndsprocesser, tillgången till fossilfri el, kompetensförsörjning och ett starkt Sverige i EU som arbetar mot begränsningar för en fri och rättvis handel.

– Som branschorganisation behöver vi både diskutera och lyssna aktivt. Men vi måste också våga ta ton och vara den trovärdiga källa som våra politiker redan idag förväntar sig att vi ska vara. Jag är övertygad om att en ny, framåtblickande och klok industripolitik är synonymt med en god klimatpolitik. Och nu ser jag fram emot en konstruktiv valrörelse med klimatet högt på agendan, säger Annika Roos.

Om Annika Roos

Annika Roos kommer närmast från rollen som global chef för Powder-verksamheten inom Sandvik Manufacturing and Machining Solutions. Hon har arbetat inom Sandvik-koncernen under 35 år i en rad olika ledande befattningar, senast med fokus på att utveckla affären för metallpulver som bland annat används vid 3D-printing. Annika har en utbildning inom teknisk fysik från Kungliga Tekniska högskolan.

#annika roos #jernkontoret #sandvik
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0