Industri reportage
4 min lästid

Stora besparingar med smart belysning

19:e oktober 2020, 14:31
Stora besparingar med smart belysning
Mervi Rokka, kommunikationsansvarig på Belysningsbranschen. Foto: Belysningsbranschen
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Belysningsteknik har tagit stora språng bara på några decennier. LED-teknik, närvarostyrning och dynamisk arbetsbelysning är bara några exempel. Men det få känner till är vidden av hur mycket pengar som kan sparas genom att byta belysningslösning. Och hur enkelt det är att räkna hem en investering.

Bra och modern belysning kan sägas handla om en rad saker. Dels har vi det arbetsmiljömässiga för att kunna utföra arbete på ett säkert sätt, rätten till dagsljus och utblick som regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det vill säga det som rör arbetstagarens hälsa och säkerhet.

 – Jag såg en studie som den europeiska belysningsbranschen låtit göra som pekade på att hälsofrämjande belysningslösningar kan en produktivitetsökning med 12 procent för kontorsanställda 18 procent för (industri)arbetare och upp till 25 procent högre försäljning i butiker, säger Mervi Rokka, kommunikationsansvarig på Belysningsbranschen.

Och låt oss fortsätta på den ekonomiska sidan. Då talar vi bland annat om den energi som en belysningsinstallation använder under drift och hur stor andel som de facto omvandals till ljus och inte spillvärme.

Frågan har inte minst blivit viktig när skillnaden i elpriser mellan till exempel norra och södra Sverige blivit tydliga. Väldigt förenklat handlar det om att elen blir dyrare ju längre du befinner dig från ett område med omfattande elproduktion.

 – Inom industrin har man arbetat mycket med effektivisering av processer och bra lösningar för uppvärmning och ventilation. Och man letar ständigt efter nya områden att använda energi smartare. Men få har insett att byte till en modern belysningslösning är en lågt hängande frukt när det kommer till en omedelbar och ganska stor energibesparing

Hon menar att många betraktar lysrörsarmaturerna som hänger i taket som energieffektiva. Men idag kan man betrakta lysrörslösningar som omoderna. Dessutom drar de onödigt mycket energi.

 – I jakten på varje kilowattimme är automatisering och närvarostyrning en nyckel och många moderna kommersiella produkter finns idag. Många högkvalitativa LED-armaturer har stöd för närvarostyrning och ljuskällan har inte bara lång livslängd utan lämpar sig även för just reglering av ljusflöde.

Enkelt förklarat kan en modern LED-armatur ”slå på sig själv när den behövs”. Till exempel när en lagertruck närmar sig under lampan eller en arbetare står vid en maskin.

 – Nyttan blir ännu större i ett system som tar hänsyn till infallande dagsljus som varierar naturligt med tid på dagen och årstid. Systemet ger då ett jämt och hälsosamt ljus över tid i lokalen. Helt automatiskt. För handen på hjärtat hur många reglerar ljuset manuellt? Och hur många glömmer inte lampor på i tomma lokaler?

Men det finns även fler mervärden som kommer i kölvattnet av att armaturer blir allt mer prisvärda och intelligenta genom till exempel stöd för IoT (Internet of Things), hävdar Mervi Rokka

 – En uppkopplad armatur kan genom sin sensor ge återkoppling på aktiviteten i ett område i en fabrik eller ett lager. Till exempel utnyttjandegrad, trafik, behovet av städning och så vidare.

Men den största anledningen till att man som företag bör titta på sin belysningslösning är att det är relativt enkelt att räkna på och förstå.

 – Det är inte ovanligt att en belysningsinvestering kan återbetala sig på 3-4 år bara i minskade elkostnader, vilket är en oerhört kort tid i ett industriperspektiv. Jag hörde om en fabrik i charkuteribranschen som skulle byta ut en maskin för att spara energi. Det landade i att energibesparingen med att byta den föråldrade belysningslösningen i lokalen kunde räknas hem betydligt snabbare, avslutar Mervi Rokka.

Text: Anders Edström Frejman

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0