Industri reportage
3 min lästid

SMTG - Samlad Svensk gruvkompetens

12:e juni 2012, 08:47
SMTG - Samlad Svensk gruvkompetens
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Gruvbrytningen i Sverige har gamla anor som startade redan innan vikingatiden. 2/3 av den globala kopparproduktionen under 1700-talet kom från gruvor i Sverige.

Idag domineras den svenska gruvindustrin av tre stora aktörer, LKAB, Boliden och Lundin Mining (Zinkgruvan).

I Sverige sker den mesta gruvbrytningen under jord, där djup ner till 1 000 meter är vanligt i jämförelse med utomlands där det är vanligare med dagbrott.
Välkända svenska företag som levererar gruvutrustning så som Atlas Copco och Sandvik har en imponerande global marknadsandel på över 80%.
Förutom dessa två ledande teknikföretag representeras även den Svenska gruvindustri n av leverantörer av den senaste tekniken inom mätsystem, borrning, kontaktdon, pumpar, kraftförsörjning och automation.

Placeringen av de svenska gruvorna kring polcirkeln förutsätter utrustning och kunskap som fungerar i alla väder. En tuff miljölagstiftning har tvingat fram ny miljövänlig teknik för gruvverksamheten.

Prospektering sker idag på många platser i Sverige. Gruv-och prospekteringsbolag förfinar sina metoder för att effektivisera gruvdrift, produktion och leverans.
Gamla gruvor öppnas igen och går en ny era till mötes. Efter en nedgång i prospekteringen under 2008 och 2009 ser vi nu åter igen en stabil aktivitetsökning. Även från investerare märks ett tydligt ökat intresse för gruvverksamheten.

Swedish Mining Tunnelling Group
SMTG är idag en välkänd organisation som snart firar sitt 40 års jubileum! Gruppen grundades redan 1971 av på den tiden kända leverantörer inom gruvnäringen så som Atlas Copco, Sandvik, ABB, Nitro Nobel, Trelleborg, Skega, Fagersta Secoroc, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och även gruvföretag som LKAB, Boliden, Stora Kopparberg, Zinkgruvan, Ställbergsbolaget och den mindre Tungsten gruvan Yxsjöberg!

Vad har då hänt under alla dessa år?
-Vi har på senare tid sett en dramatisk förändring i utvecklingen av gruvnäringen, säger Bengt Ljung, ordförande för SMTG. Vi går mot större och större gruvprojekt, alla orsakade av att den internationella konkurrensen kräver högre effektivitet och produktivitet.

-Många av våra mindre gruvor, och även några större som Grängesberg, med en årlig produktion på cirka 7 miljoner ton av högkvalitativ järnmalm fick stängas på 80 talet. Det fantastiska som nu sker är att många av dessa viktiga gruvor nu står i startgroparna för att åter börja producera, fortsätter Bengt Ljung.
Nu ser vi alla ljuset i tunneln igen. Nya gruvor öppnas över hela världen och här hemma i Sverige ser vi med glädje att optimismen, framtidstron och vitaliteten är tillbaka i branschen.
-Personligen är jag övertygad om att uppåt 10 nya gruvor kommer att vara i drift inom några år. Vilken fantastisk utveckling för en bransch som för bara några år sedan var i det närmaste uträknad, berättar en nöjd Bengt Ljung.

I takt med utvecklingen växer sig SMTG starkare dag för dag. Denna viktiga exportorganisation består idag av drygt 40 offensiva och expansiva bolag. Såväl stora bolag som Atlas Copco, ABB, Sandvik, Scania, ITT W & WW, Volvo CE kompletteras med små entreprenörer med spetskompentens vilket gör att antalet medlemsföretag ständigt ökar. Det minsta företaget har idag 2 anställda att jämföras med jättar som ovan.
-Naturligtvis är de stora företagen den drivande kraften i gruppen och detta gynnar samtidigt de mindre företagen som härigenom får ta del av många aktuella projekt. Inom SMTG finns all kompetens samlad som behövs för ett gruvprojekt. Alltifrån utbildning till alla i verksamheten förekommande moment, avslutar Bengt Ljung.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0