Gruva
4 min lästid

Europas gruvindustri samlades i Skellefteå under 3 dagar

13:e juni 2012, 12:52
Europas gruvindustri samlades i Skellefteå under 3 dagar
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Mässan Euro Mine Expo hölls i Skellefteå för tredje gången och hade i år lockat besökare från 27 länder. Det var 3 viktiga och intensiva dagar med utställningar, möten och ett tjugotal miniseminarier. Där har det diskuterats allt från bättre och mer miljövänlig gruvdrift till gruvnäringens utmaningar. Under mässan presenterades också de senaste trenderna och nyheterna från gruvindustrin.

Några teman i de tre mässdagarnas föredrag har varit det stora behovet av arbetskraft, inte minst personer med hög utbildning inriktad mot gruvbrytning.

– En av våra viktigaste utmaningar är att föryngra arbetsstyrkan. Det är även globalt problem och jag tror att det kommer att bli en dragkamp om personer med gruvkompetens, säger Staffan Sandström, teknisk chef på Boliden. Även företagens ansvar har varit ett tema som genomsyrat många föredrag, allt från Jonas Lundström från Pajalaprojektet till R Anthony Hodge på International Council on Mining and Metals (ICMM) som båda talade om behovet att bygga förtroenden och samarbeta med lokalsamhället. Gary MacDonald från Monkey Forest Consulting pratade också om Social Management Systems, där det gäller att jobba systematiskt med de sociala frågorna i gruvprojekt. Horst Hejny på MIRO (Mineral Industry Research Organisation), menade att gruvorna kommer att bli djupare, behöva en helt ny infrastruktur men också bli mindre synliga ovan jord.     
 – Vi kommer att se färre gruvor med stora slagghögar ovan jord. Den synliga påverkan på miljön kommer, bland annat tack vare detta, att bli mindre.

Lennart Gustavsson ordförande på Georange är nöjd med Euro Mine Expo 2012. – Som jag kunnat se har det varit många kreativa möten som troligen leder framåt. Jag tycker också att det har varit en väl sammansatt mässa som visat på branschens helhet där det inte bara handlar om att gräva i backen. Det är mycket på konsultsidan, utbildning och tjänstesidan. Näringens samhällsansvar har också varit en mycket viktig del i diskussionerna under mässan.

Sista dagen ägnades åt smartare, djupare och bättre gruvdrift där alla talare var eniga om att gruvbrytning både måste bli effektivare och mindre miljöbelastande. Nu ser arrangörerna framåt och har redan datumet klart för nästa mässa. – Den kommer att arrangeras i Skellefteå 10-12 juni 2014, säger Margaretha Lundqvist, vd på Nolia.

Branschaktuellt var på plats på mässan för att träffa utställare och mässdeltagare. Med oss hade vi också det första numret av den nya tidningen Gruvaktuellt som togs emot med stort intresse. För er som inte var på mässan kan ni läsa tidningen här. Här på Branschaktuellt.se kommer vi att fortsätta att bevaka nyheter och rapportera från de många aktuella projekten inom gruvnäringen tillsammans med nyckelpersoner inom branschen.

Bilder från årets upplaga av Euro Mine Expo


Skellefteå Kraft Arena, platsen för årets Euro Mine Expo


Intresset var stort vid Northlands monter


Välbesökt seminarium med SMTG:s Bengt Ljung


Ortdrivningsaggregat från Atlas Copco


Fjärrstyrd rivningsmaskin från Brokk


Uteområdet av Euro Mine Expo nyttjas för demo av maskiner och utrustning


Jim Wallström på Scandinavian Terrain Vehicles


Manitoumaskiner från Liftway


Glada kollegor på Ruukki


Tunga Lyft står redo

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0