Industri Gruva
2 min lästid

LKAB stänger produktion

11:e juni 2024, 15:57
LKAB stänger produktion
Foto: G. Rúnar Gudmundsson. Bildkälla: LKAB.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Vi måste se över både kostnadsläge och producerade volymer när vi inte kan leverera allt till våra kunder, säger Michael Palo, chef affärsområde järnmalm.

Konsuln ligger i södra delen av Kiirunavaara, som en mindre, nästan separat del av Kirunagruvan. Till en början användes Konsuln för forskning på nya brytningsmetoder och infrastruktur.

På senare år har gruvan använts som för produktion. 2023 bröts där 2,4 miljoner ton som sedan förädlats i pelletsverken.

– Nu när Kirunagruvan börjar komma upp i större volymer väljer vi att pausa brytningen i Konsuln eftersom vi inte kan leverera fullt ut på grund av läget på Malmbanan. Konsuln är mer lämpad för forskning och utveckling och även om produktionen har varit lönsam så har den skett med högre kostnader än i normal verksamhet. Att tvingas stänga ner lönsam verksamhet är bittert, säger områdeschef Magnus Backe.

Beslutet är en konsekvens av det redan fattade beslutet kring neddragningen på 1 miljon ton färdiga produkter där LKAB nu också begränsar rågodsproduktionen i gruvorna.

– Vi fortsätter att arbeta för lösningar på den besvärliga situationen på Malmbanan framåt och räknar med att ta beslut till hösten kring om vi tvingas till mer dramatiska neddragningar i form av eventuell stängning av pelletsverk med tillhörande gruvproduktion. Hela förra veckan stod Malmbanan mellan Kiruna och Narvik still igen på grund av solkurvor, säger Michael Palo.

Inga medarbetare på LKAB eller dotterbolag varslas till följd av beslutet.

Ett antal kontrakt med entreprenörer avslutas och där berörs drygt 60 arbetstillfällen.

#kiruna #konsuln #lkab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0