Industri Företag & Affärer
2 min lästid

Sparkades efter bråk på pub - facket stämmer LKAB

7:e mars 2022, 19:49
Sparkades efter bråk på pub - facket stämmer LKAB
Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

En LKAB-anställd påstås ha hotat en kollega när de diskuterade i ett berusat sällskap på en pub på fritiden, men mannen förnekar hot. Det  spelade ingen roll. LKAB sparkade den anställda.

Nu stämmer IF metall gruvbolaget i Arbetsdomstolen.

Enligt IF metall, som vill att uppsägningen ogiltigförklaras, har en medlem fått sparken efter en händelse som skett på fritiden. Facket menar vidare att det saknas saklig grund och framhåller att ingen polisanmälan gjorts.

IF Metall kräver även 150 000 kronor i skadestånd. Mannen ska också förlorat rätten till sin intjänade gruvpension på 1,5 miljoner kronor, enligt facket som vidare skriver att flera deltagare som intervjuats om händelsen på puben inte uppmärksammat hot eller högljudda diskussioner mellan männen den kvällen.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic kommenterar stämningen så här för SVT:

– Det här påstås ha hänt på en pub på fritiden. Och den person som ska ha hotats följer även med till en efterfest dit också vår avskedade medlem går. Om personen hotats borde händelsen ha polisanmälts. Det här är inte en fråga som faller under arbetsrätten, säger han till SVT.

Kristina Benson, kommunikationschef LKAB, vill inte kommentera enskilda personalärenden, men säger till SVT att processen är igång och att bolaget inväntar att ärendet tas upp av AD samt kommande beslut.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0