Gruva
1 min lästid

Nu vrider LKAB på kranen och startar tömningen

20:e september 2012, 08:19
Nu vrider LKAB på kranen och startar tömningen
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Nu startar tömningen av dagbrottet Leveäniemi i Svappavaara. Detta efter att LKAB i juli i år beviljats tillstånd av länsstyrelsen i Norrbotten. Mer än 30 miljoner kubikmeter vatten ska pumpas bort. Det är lika mycket vatten som ryms i 50 stycken Globen i Stockholm. Arbetet beräknas pågå i två år. Pumpningen av vattnet är utformad så att ingen miljöpåverkan sker vid tömningen.

Leveäniemi är ett av tre dagbrott som LKAB planerar att bryta i Svappavaara och det enda som tidigare har varit en gruva. Målet är att de tre dagbrotten ska öka LKAB:s produktion med 35 procent, till 37 miljoner ton järnmalmsprodukter årligen från år 2015. Leveäniemi är idag vattenfyllt och vattennivån har ett djup på 85 meter. Innan man kan börja bryta malm måste gruvan tömmas på vatten. En pumpanläggning med tillhörande rörsystem har anlagts och arbetet beräknas pågå till hösten 2014.

Fyndigheten vid Leveäniemi öppnades första gången 1961 och drevs fram till 1983 då den stängdes under lågkonjunkturen. Leveäniemis dagbrott är 110 meter från toppen till botten, och beräknas innehålla 110 miljoner ton järnmalm. LKAB planerar att bryta 12 miljoner ton malm per år i dagbrottet.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0