Industri Gruva
2 min lästid

Möjliga expansioner för Bolidens kopparbrytning

14:e maj 2012, 14:03
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Boliden har inlett en förstudie för en ytterligare expansion av Aitikgruvan och undersöker också en ny kopparmineralisering, Laver, i Norrbotten. Preliminära bedömningar klassificerar fyndet i Laver som ett prospekteringsresultat och ännu inte som en mineraltillgång.

Den gruvnära prospekteringen har tillsammans med bra metallprisutveckling inneburit en ökning av mineraltillgångarna de senaste åren, inte minst i Aitik. Efter expansions-programmet 2010-2012 undersöks nu förutsättningarna för en ytterligare ökning av Aitikgruvans produktion. I första hand utvärderas en expansion till 45 miljoner ton malm per år, men även förutsättningarna för en senare expansion upp till 65 miljoner ton malm per år kommer att utvärderas.

– Aitik har nu en årstakt på 33 miljoner ton malm och närmar sig därmed expansionens mål på 36 miljoner ton malm år 2014. Den geologiska potentialen är stor, vi har en anläggning med bra konkurrenskraft och vi inleder därför nu en studie för att se hur vi kan gå vidare med i första hand 45 miljoner ton, säger Lennart Evrell, Bolidens vd.

Prospekteringsresultaten i Laver indikerar att det rör sig om en mineralisering på ca 500-700 miljoner ton med en kopparhalt på 0,15-0,25 % och en guldhalt på 0,10-0,15 gram/ton. Mineraliseringen innehåller även silver och molybden. Mineraliseringen i Laver ligger ca 10 mil norr om Boliden.

– Laver är ett fynd i en mycket tidig fas men med stor potential. Beräkning av mineraltillgången planeras ske hösten 2012 och kommer att kräva ytterligare 7 000 borrmeter, säger Jan Moström, direktör för Bolidens Affärsområde Gruvor.

– Världens koppargruvor blir djupare med allt lägre halter samtidigt som köp av projekt betingar höga förvärvspriser. Det är därför spännande att Boliden utvecklar ny potential att växa organiskt, säger Bolidens vd Lennart Evrell.

Aitiks nuvarande mineralreserv uppgår till 710 miljoner ton med en kopparhalt på 0,25 % och en guldhalt på 0,14 gram/ton. Mineraltillgångarna uppgår till 1 670 miljoner ton (känd och indikerad).

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0