Industri
2 min lästid

Satsar miljarder på landbaserad laxodling

5:e oktober 2020, 14:09
Premium Svensk Lax AB ska bygga en landbaserad laxodling utanför Säffle.
Premium Svensk Lax AB bygger laxodling utanför Säffle.

Efter att miljöprövningsenheten gett klartecken och överklagandetiden gått ut startar bygget av Sveriges första landbaserade laxodling i Säffle, Värmland. Det handlar om en miljardinvestering som väntas ge 100-tals arbetstillfällen. Fullt utbyggd kommer laxodlingen att stå för cirka 20 procent av svenska totalkonsumtionen av lax.

I mer än två år har Premium Svensk Lax AB arbetat med projektet, en av de största svenska industrisatsningarna inom Foodtech. Basen för projektet är en omfattande, grundlig process där miljöaspekten har varit i central från start.

Anläggningen kommer att uppta 58 800 kvadratmeter på industrimark strax väster om Säffle. Fullt utbyggd är produktionskapaciteten 10 000 ton fisk per år.

För en månad sedan fick projektet klartecken som Sveriges första landbaserade laxuppfödning av miljöprövningsmyndigheten i Örebro. Den 30 september gick prövningstiden ut. Därmed inleds markarbetet redan i år och 2024 är anläggningen klar för fullskalig produktion.

Vi skriver industrihistoria när Premium Svensk Lax som första svenska företag sätter spaden i marken för ett av de största industriprojekten inom svensk foodtech. Det faktum att vår lösning svarar mot de höga miljökrav som svenska myndigheter ställer, är en bra grund för fortsatt expansion med liknande anläggningar i Sverige, säger vd, Sanja Miljevic.

Anläggningen bygger på en miljövänlig teknik som är anpassad till inlandsförutsättningar utan direkt kontakt med intilliggande vattendrag. Vattnet tas från kommunalt VA och renas i anläggningens eget reningsverk innan det distribueras till det lokala reningsverket i Säffle.

För Säffle kommun innebär den inlandsbaserade laxodlingen 100-tals nya jobb.

Från Säffle kommun upplever vi satsningen som metodisk och seriös och vi har stort förtroende för intressenterna bakom projektet. En satsning inom hållbar matproduktion har framtiden för sig och stämmer väl överens med kommunens vision. Vi leder hållbar utveckling, säger Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande.

Anna Sjöström