IndustriBensinupproret har nått Sverige
8/05/2019 2min lästid

Bensinupproret har nått Sverige

8/05/2019 2min lästid
Bensinupproret har nått Sverige

Foto: Creative commons.

Nystartade Facebook-gruppen “Bensinupproret 2.0” har redan 115 000 följare.

Nystartade Facebook-gruppen “Bensinupproret 2.0” har redan 115 000 följare. Och nu planerar de en manifestation med inspiration från Gula västarna i Frankrike. 

Det är inte bara i Frankrike som folk protesterar mot höga bensinpriser.

Planerar manifestation

Den svenska Facebook-gruppen “Bensinupproret 2.0” har fått ett enormt uppsving sedan den startades i april. Idag har gruppen drygt 115 000 medlemmar – och planerar en riksomfattande manifestation på fredag. Det skriver Aftonbladet.

Gruppen grundades av Janne Berglund, 69 år från Borås, som en reaktion på de dyra bensinpriserna. Idén väcktes när han skulle tanka bilen och upptäckte att literpriset på bensin hade passerat 16 kronor.

Utbrett missnöje

Janne Berglund tror att framgången för “Bensinupproret 2.0” beror på att det finns ett utbrett missnöje över bensinpriserna i hela landet. 

– Om du måste ta bilen till jobbet och har långa avstånd är detta en kostnad som är väldigt svår att klara. Det märker vi på medlemmar som bor på landsbygden eller uppe i Norrland”, säger han till Aftonbladet.

Uppmanar till fredlig aktion

Många i gruppen har uppmanat till att göra “som fransoserna”. Men Janne Berglund menar att han inte är något fan av de metoder som Gula västarna har använt i Frankrike. Han uppmanar därför till en fredlig aktion.

Ett förslag är ändå att ta på sig en gul väst varje gång man tankar, för att visa vad gruppen står för och var de kommer ifrån. 

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!