Industri
2 min lästid

Bra start på året för Moelven

7:e maj 2019, 12:05
Bra start på året för Moelven
Koncernchef Morten Kristiansen. Foto Jens Haugen.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Den internationella efterfrågan på träprodukter bidrar återigen till ett starkt kvartalsresultat för Moelven. Driftresultatet för årets första tre månader uppgick till 140,9 miljoner norska kronor.

Det är en ökning med 51,8 miljoner norska kronor jämfört med första kvartalet 2018. Omsättningen i det första kvartalet var 2695,8 miljoner norska kronor, vilket är en liten minskning jämfört med samma period föregående år.

Avvaktar

Även om det första kvartalet gav ett bra resultat för Moelven är koncernchefen mer avvaktande när det gäller utvecklingen för resten av året. Detta beror på en mer osäker världsekonomi och en något svalare hemmamarknad inom vissa segment. 

– Vi kommer att ha ett starkt fokus på att förbättra verksamheten i 2019, och vi är entusiastiska över hur marknaden utvecklas nu. Vi ser att verksamheten inom byggvaruhandeln i Skandinavien är lite lägre än förra året. I divisionen byggsystem, bestående av limträ, byggmoduler och systeminredningar, har vi en mycket lägre orderreserv än förra året. Detta har bland annat lett till permitteringar i Norge och varslingar i Sverige för våra byggmodulverksamheter, säger koncernchef Morten Kristiansen för Moelven Industrier ASA. 

Mjøstårnet används 

Första kvartalet präglades av öppnandet av Mjøstårnet, som är världens högsta trähus. Denna byggnad har fått stor internationell uppmärksamhet, som bland annat resulterade i att nyhetstidningen The Economists ledarsida uppmanade byggbranschen att bygga mer i trä. 

– Moelven märks, och det är inspirerande att våra hållbara produkter lyfts fram som en del av lösningen på de globala klimatutmaningarna, säger Kristiansen. 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0