Industri
1 min lästid

Forskningsprojekt skapar drivmedel - från däck

15:e januari 2019, 14:36
Forskningsprojekt skapar drivmedel - från däck
Bildkälla: Enviro.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Forskningsinstitutet Rise, tillsammans med återvinningsbolagen Enviro och Ragn-sells, har kommit fram till att uttjänta däck kan användas som drivmedel. Nu ska nästa steg inledas – att kunna göra konceptet kommersiellt.

Det är rättare sagt pyrolysolja från däcken som uppdraderas till ett mer miljövänligt alternativ än fossila bränslen. Forskningsprojektet startade i oktober 2017.
– Vi har under projektet karaktäriserat och uppgraderat pyrolysoljan genom olika raffinaderitekniker. Vid RISE ETC:s laboratorium i Piteå har vi gjort försök i pilotskala där vi jämfört uppgradering av ren fossil olja med olja bestående av 20 procent pyrolysolja. Resultaten visar att det inte finns några signifikanta skillnader och att pyrolysoljan passar väldigt bra i drivmedel, säger Linda Sandström, projektledare på Rise, i pressmeddelandet.

Nästa steg: Kommersialisering

Nu ska de gå vidare genom att verifiera resultaten och förbereda för att kommersialisera konceptet.
– Nu vill vi ha ett raffinaderi som är villiga att ta in pyrolysoljan som råmaterial i produktionen och därigenom påbörja en minskning av förbrukningen av fossil olja. När vi visar att en kommersialisering är möjlig och även lönsam är förhoppningen att branschen i stort är villiga att vara med och utveckla det vidare, säger Linda Sandström.

#drivmedel #enviro #forskning #hållbarhet #ragn-sells #rise
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0