Industri Gruva
2 min lästid

Bakslag kan vara slutet för LKAB:s gulddagar

30:e oktober 2018, 10:31
Bakslag kan vara slutet för LKAB:s gulddagar
Järnmalmsbrytning i Kiruna. Foto: Wikimedia Commons.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

LKAB har brutit malm i Kiruna sedan 1900. En ny utredning visar att järnmalmskroppen under staden är mer komplex än de tidigare trott – vilket kan grusa framtiden för bolaget.

Sedan 1900 har bolaget brutit järnmalm i Kiruna, där man har gått från att bryta i dagbrott till dagens cirka 1000 meter under jord.
Under 2016 beslutades att kartlägga fyndigheten och resultatet som nyligen kommit in var under förväntan – järnmalmskroppen är mindre än man tidigare trott. Därför söker sig bolaget nu andra platser att bryta malm på för framtiden.
– Det här handlar om LKAB:s framtid, om brytningen efter den nuvarande huvudnivåns livslängd, som sträcker sig fram till cirka 2035. Man kan säga att LKAB nu är ett gruvbolag som andra, som måste söka mer intensivt efter nya malmvolymer för att överleva, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, i ett pressmeddelande.

LKAB fortsätter enligt plan

Kiruna står under en samhällsomvandling som skulle gynna bolagets verksamhet. Trots nyheterna så kommer projektet att slutföras, då brytningen ner till huvudnivån 1365 kommer att fortsätta enligt plan.
— Planerna som beslutats fram till cirka 2035 ligger fast, vi kommer att fortsätta ta vårt ansvar och ersätta de som berörs. LKAB är helt beroende av attraktiva samhällen i Malmfälten, och våra satsningar på att säkra framtidens verksamhet går hand i hand med den utvecklingen, säger Jan Moström.

#gruva #järnmalm #kiruna #lkab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0