Industri
2 min lästid

Arbetare stoppas på Northvolt

26:e juni 2024, 18:14
Arbetare stoppas på Northvolt
Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Foto: Axel Hilleskog / SvD / TT bild.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

”Som arbetsgivare värnar vi om våra medarbetares säkerhet… Utifrån den information som vi har tagit del av hos Northvolt i Skellefteå har vi som arbetsgivare tills vidare beslutat att genomföra så lite service och underhåll på plats som möjlig”, skriver Annika Dörner, HR-Direktör på Toyota Material Handling, till Dagens Arbete.

Det var tidningen Norran som först berättade att att polisen startat en utredning sedan tre personer hittats avlidna efter att ha arbetat på batterifabriken.

Enligt SVT hittades en 33-årig man död i sin säng i januari efter ett kvällspass som städare för Sodexo på Northvolt. I februari hittades en 19-åring som arbetade på Northvolt död i sin säng. I juni hittades en 60-åring som jobbade på Northvolt död på sin balkong. I det senare fallet menar polisen att det finns indikation på att det kan ha skett någon form av exponering, skriver SVT och att inom batteritillverkningen används kemikalier både för tillverkning och rengöring.

IF Metalls huvudskyddsombud Mikael Stenmark berättar att anställda känt sig oroliga.

– De flesta känner till riskerna och skyddar sig mot dem. Jag har fått till mig att man haft en oro att gå tillbaka till arbetet, säger han till SVT.

Både Sodexo och Northvolt uppger till Norran att de välkomnar polisens utredning.

Läs också: Northvolt förlorar miljardorder – delägaren drar sig ur.

#northvolt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0