Industri
2 min lästid

Ny chef på LKAB

4:e juni 2024, 05:58
Ny chef på LKAB
David Högnelid. Foto: Jennie Lind.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

David Högnelid har arbetat på LKAB sedan 2012. Han kommer senast från en roll som strategi- och affärsutvecklingschef för affärsområde Specialprodukter.

– David är med sin ingående kunskap om mineralaffären, marknaderna och värdekedjorna en ovärderlig tillgång i ledningsgruppen. Därför är jag övertygad om att David är rätt person att leda arbetet framåt när vi ska fortsätta att växa, med ambitionen att bli en marknadsledande producent av klimateffektiva och högkvalitativa mineralprodukter, säger Darren Wilson, direktör för affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Mineralaffären är en viktig del av LKABs pågående omställning. Genom att öka den externa försäljningen på industrimineralmarknaden breddas affären, samtidigt som kritiska mineral som fosfor och sällsynta jordartsmetaller blir en integrerad del av LKABs framtida affär när det kan utvinnas ur dagens gruvavfall.

– Vi säljer en portfölj med fler än 30 mineral anpassade till kundernas behov, till flertalet marknader och användningsområden över hela världen – allt från energiproduktion, vattenrening och konstruktion till jordbruk, säger David Högnelid och tillägger:

– När vi realiserar våra planer på att utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor från vad som idag är gruvavfall, kommer vi addera kritiska mineral till vår produktportfölj. Med den här satsningen kan LKAB bli en betydande spelare i den gröna omställningen, och samtidigt bidra till Europas säkerhet och motståndskraft.

Mineraldivisionen sysselsätter idag 360 personer i 11 länder och omsatte 3 700 miljoner kronor 2023.

#karriär #lkab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0