Industri
2 min lästid

SSABs bygge: 52 miljarder

2:a april 2024, 07:36
SSABs bygge: 52 miljarder
Bildkälla: Photographer.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

När det nya stålverket är klart kommer SSAB att avveckla det nuvarande masugnsbaserade produktionssystemet.

– Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort 7 procent av Sveriges koldioxidutsläpp, stärka vår konkurrenskraft och säkra jobb med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa, säger SSABs VD Martin Lindqvist.

Det nya stålverket ska använda en mix av fossilfri järnsvamp från HYBRITs demonstrationsanläggning i Gällivare och återvunnet stålskrot som råvara. Det beräknas få en kapacitet på 2,5 miljoner ton per år och bestå av två ljusbågsugnar, avancerad skänkmetallurgi med integrerat valsverk för tillverkning av SSABs specialstål.

SSAB håller redan på att ställa om stålverket i Oxelösund till fossilfri produktion. Det nya fossilfria stålverket i Luleå är satsning nummer två i omställningen. Som ett tredje steg planeras en omställning av Brahestad i Finland.

– Tillsammans med vår partner LKAB har vi åtagit oss att ta bort koldioxidutsläppen från vår värdekedja, och etablerat en ny världsledande teknik för en fossilfri framtid. Vi säkrar också konkurrenskraften i den nordiska industrin för många årtionden framåt genom att stödja våra tusentals kunder som förlitar sig på kvalitetsstål från vår värdekedja, säger Martin Lindqvist.

Det nya stålverket ska vara i bruk mot slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare.

#bygg #hybrit #luleå #ssab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0