Energi
2 min lästid

AFRY i samarbete kring Liquid Winds anläggning

25:e oktober 2023, 08:23
AFRY i samarbete kring Liquid Winds anläggning
Anläggningen ska byggas vid Dåva Kraftvärmeverk. Fotograf: Johan Gunséus.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

AFRY hade motsvarande uppdrag för Liquid Winds projekt FlagshipTWO i Sundsvall.

Den marina sjöfarten drivs idag nästan uteslutande på fossila bränslen. Liquid Wind vill möjliggöra omställningen genom att omvandla förnybar el och biogen CO2 till grönt elektrobränsle för att därigenom bidra till klimatneutrala sjötransporter.

Nu får AFRY fortsatt förtroende genom etableringen i Umeå och FlagshipTHREE. Anläggningen beräknas leverera 100 000 ton grön elektrometanol årligen och samtidigt fånga in 230 000 ton koldioxid, vilket motsvarar en minskning av koldioxidutsläpp i Umeå med 40 procent.

AFRY har tilldelats uppdraget att ansvara för förprojekteringstjänster för FlagshipTHREE, vilket inkluderar projektledning och ett antal olika tjänster inom process, el, automation, instrument, rör, mekanik, bygg samt HVAC för anpassning och integrering med Umeå Energis anläggning. AFRY förbereder därutöver teknisk dokumentation för tillståndsprocessen. AFRYs uppdrag för FlaghipTHREE har redan påbörjats, och beräknas vara klart under 2024.

─ Vi har ett väl fungerande samarbete med AFRY som vi gärna utvecklar. För oss är det viktigt med en partner som har den bredd av expertis som krävs. Behovet av koldioxidneutrala marina bränslen är enormt. 99,9 procent av de drivmedel som den marina sjöfarten drivs av idag är baserade på fossil råvara, därför är våra satsningar brådskande och för det krävs samarbeten med kloka och kunniga aktörer med stort hållbarhetsfokus, säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind.

Valet av Umeå som nästa etableringsort baseras på god tillgång till biogen koldioxid, förnybar energi och möjlighet till miljötillstånd.

─ Vi är stolta över att vara en del av Liquid Winds fortsatta resa i deras ambition att bidra till en klimatneutral sjöfart, med fler än tio planerade elektrobränsleanläggningar i Norden till 2030. Vår erfarenhet från tidigare Flagship projekt och ett kontinuerligt samarbete med Liquid Wind kommer att möjliggöra ett ännu bättre resultat i projektteamen, säger Lisa Vedin, Head of Process Industries Sweden.

#afry #liquid wind #umeå #umeå energi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0