Byggindustrin
2 min lästid

SCA tredubblar kapaciteten med ny anläggning

4:e februari 2023, 06:00
SCA tredubblar kapaciteten med ny anläggning
I Ortviken har SCA byggt en ny CTMP-anläggning. Foto: Håkan Sjödin.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

I december började anläggningen tas i drift. Branschaktuellt har pratat med Håkan Wänglund, projektchef på SCA, som berättar om ett projekt där aktörerna underhandsprojekterat under tiden bygget pågått.

I samband med beslutet om att SCA skulle lägga ner tryckpapperstillverkningen i Ortviken, Sundsvall, togs ytterligare ett beslut om att i stället satsa på en utökad produktion av CTMP – kemisk termomekanisk massa.

Utökningen innebär att SCA bygger en ny anläggning på området och här ska 300 000 ton CTMP tillverkas per år. Det är en tredubbling jämfört med CTMP-produktionen som bolaget idag har i sin fabrik på Östrand i Timrå.

– Idag är de stora byggarbetena genomförda och nu håller vi på att ta anläggningen i drift. Med vår nya anläggning ökar vi tillverkningskapaciteten av CTMP från 100 000 ton per år till 300 000, och när vi är klara med idriftagningen kommer anläggningen för CTMP på Östrand att stängas ner. Den nya anläggningen blir en av världens största CTMP-anläggningar, berättar Håkan Wänglund.

Efter att anläggningen för tryckpapperstillverkning lades ner 2021 fick flera maskiner ställas av samtidigt som stora fabriksytor blev lediga. Samtidigt fanns vetskapen om att den nya anläggningen skulle bli väldigt kostsam vilket gjorde att SCA bestämde sig för att återbruka så mycket som möjligt.

– Att bygga den nya anläggningen var ett investeringsbeslut på nästan 1,5 miljarder och då både fabriksytor frigjordes och maskiner ställdes av bestämde vi oss för att återbruka både maskiner, ställverk, byggnader, infrastruktur och vattenrening. Det är bra för miljön och hade vi inte återbrukat hade projektet kostat betydligt mycket mer. I bygget använder vi både gamla fabriksytor och bygger nytt, säger Håkan Wänglund.

Har ni stött på några utmaningar?

– Utöver corona, krig och en båt med leveranser som for på snedden i Suezkanalen så har vi jobbat med underhandsprojektering. Det innebär att vi projekterat under tiden vi byggt och att konstruktörerna enbart legat snäppet före utförarna. Det är en utmaning men det är det sättet vi valt att driva våra projekt på. Hade vi gjort all detaljprojektering innan bygget påbörjats skulle vi ha fått förlänga projektet med ett år, säger Håkan Wänglund och avslutar:

– Trots utmaningarna har bygget gått jättebra och vi har haft ett jättebra samarbete med vår entreprenör. Att jobba i partnering har fungerat jättebra och vi är väldigt nöjda med projektet.

#ctmp #sca #timrå
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0