Eldistribution
2 min lästid

Alfa Laval levererar värmeväxlare till Mellanöstern

31:a oktober 2022, 11:18
Alfa Laval levererar värmeväxlare till Mellanöstern
Alfa Lavals huvudkontor på Gunnesbo i Lund. Foto: Johan Nilsson / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Anläggningen, som drivs av förnybar energi, kommer att vara en del av staden Neom, uppförd från grunden i den nordvästra delen av öknen, och med ambitionen att etablera en ny modell för ett hållbart samhälle.

– Vår vätgasaffär har utvecklats väl under de senaste åren och vi levererar idag effektiva värmeväxlare till de olika stegen i processen; för produktion, distribution och användning, säger Thomas Møller, chef för Energidivisionen på Alfa Laval.

– Med våra produkter och expertis kommer vi att fortsätta att vara med att driva på och skala upp detta område, som är så viktigt i vår strävan mot nettonollutsläpp.

Får förnybar energi

Enligt International Energy Agency (IEA) är vätgas ett av de ledande alternativen för lagring av energi från förnybara energikällor – vilket möjliggör lagring under dagar, veckor eller till och med månader, samt transporter över stora avstånd.

Alfa Laval är en ledande leverantör av värmeväxlare till många av de största elektrolysörtillverkarna.

Neoms läge och infrastruktur kommer att möjliggöra generering av 4 GW förnybar energi från sol och vind, där den gröna vätgasanläggningen kommer att använda ungefär hälften av detta.

Den kommer att bli den största gröna vätgasanläggningen och den första installationen av gigawattstorlek, vilken kommer att producera 650 ton vätgas per dag. Det kommer i sin tur att användas för att producera 1,2 miljoner ton grön ammoniak årligen.

#alfa laval #alfalaval #neom
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0