Digitalisering
2 min lästid

LKAB ingår digitalt samarbete

18:e oktober 2022, 13:55
LKAB ingår digitalt samarbete
Digital satsning ska optimera LKAB:s verksamhet. Bildkälla: Digital Tvilling.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Arbetet ska till 2025 resultera i optimering av hela värdekedjan över såväl organisatoriska, strukturella som geografiska gränser.

LKAB är en av värdens största producenter av järnmalmspellets och fines till stålindustrin och en mycket viktig industri i Sverige. Under 2021 var produktionsvolymen 26,7 Mton med en nettoomsättning på 48,8 miljarder kronor. LKAB utvinner cirka 80% av all järnmalm inom EU från gruvorna i Kiruna, Malmberget och Svappavaara.

LKAB:s värdekedja är likt många av dagens flöden distribuerad och komplex. Nya utmaningar och högt satta mål kräver därför optimering av hela denna värdekedja över så väl organisatoriska, strukturella som geografiska gränser, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ska bidra till hållbara lösningar

För att åstadkomma detta har LKAB, Creative Optimization och Digital Tvilling initierat ett projekt kring intelligent digital tvilling – Hugin & Munin.

– För att fortsätta vara världsledande behöver vi arbeta med vår innovationskraft och framtid på ett systematiskt sätt. Hugin & Munin blickar framåt mot hur vi ska planera och styra morgondagens logistikflöden, säger Linda Bjurholt, Logistikchef och VD LKAB Malmtrafik.

– Vi ser mycket fram emot att arbeta tillsammans i utvecklingen av framtidens logistiklösningar. Stålproduktion är en samhällskritisk och nödvändig verksamhet där vi tillsammans kommer bidra till hållbara lösningar, säger Filip Åsblom CTO på Digital Tvilling AB.

Projektet kommer delfinansieras av Vinnova genom utlysningen Avancerad och innovativ digitalisering 2022. I motiveringen för beslutet betonar Vinnova att projektet beskriver en viktig utmaning med hög potential, drivet av industriella behov.

#digital tvilling #lkab #vinnova
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0