Industri
2 min lästid

Billerud och Solör tecknar avtal om restvärme

13:e oktober 2022, 09:06
Billerud och Solör tecknar avtal om restvärme
Billerud vill leverera spillvärme till fjärrvärmenätet i Kalix. Foto: Elisabeth Gustavsson/Billerud.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Merparten av den energi som används i Billeruds produktion genereras i massaprocessen där stora mängder restvärme frigörs. Detta överskott nyttjas huvudsakligen direkt i produktionen men förser också lokalsamhället med fjärrvärme. Billeruds produktionsanläggningar i Frövi, Skärblacka, Gruvön och Gävle levererar redan restvärme till fjärrvärme i respektive orter.

– Vi kommer under hösten att undersöka möjligheterna till att leverera fjärrvärme till kommuninvånare i Kalix kommun. Vi har outnyttjade resurser i produktion som kan användas till leverans av fjärrvärme. Att vi då genom industriell symbios kan bidra till ett cirkulärt och mer hållbart samhälle är en viktig pusselbit i den nödvändiga omställningen, säger Mikael Nordqvist, fabrikschef.

Skulle ersätta skogsbränsle

För Solör Bioenergi skulle en realisering av avsiktsförklaringen innebära att cirka två tredjedelar av produktionen skulle ersättas med spillvärme, vilket därmed skulle minska behovet av skogsbränsle.

– För oss på Solör är kärnan i vår verksamhet hållbarhet och vi strävar efter att bli mer cirkulära i allt vi gör. Att ta tillvara på spillvärmen från Karlsborgs bruk och göra fjärrvärme av den skulle vara ett steg helt i rätt riktning, säger Johan Nåbo-Tunströmer, regionchef Solör Bioenergi Nordöst.

Arbete pågår nu med att se över möjligheterna och förutsättningarna för att realisera förslaget.

Läs även:

Pappersjätten byter namn – ska expandera i Nordamerika
12:e oktober 2022
Företag & Affärer
Pappersjätten byter namn – ska expandera i Nordamerika
“Naturligt steg på resan”.
#billerud #billerudkorsnäs #solör bioenergi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0