Industri
2 min lästid

Makteliten drar ifrån - tjänar lika mycket som 65 arbetare

11:e februari 2022, 13:04
Makteliten drar ifrån - tjänar lika mycket som 65 arbetare
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

I rapporten ”Makteliten” konstateras att denna elit fortsätter dra ifrån vanliga löntagare. Den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt storföretag motsvarar nu nästan 65 industriarbetarlöner. En kraftig ökning från 2019 då siffran var 60 industriarbetarlöner.

År 1950, denna undersöknings första år, motsvarade maktelitens genomsnittliga inkomst 11,1 industriarbetarlöner.

I makteliten ingår knappt 200 personer på höga positioner inom näringsliv, politik, ekonomi och andra viktiga samhällsområden. Den genomsnittliga inkomsten för topp-vd:arna är 25,3 miljoner.

– Det är nog nu. Under pandemin har arbetare slitit och gått till jobbet varje dag och via skatten finansierat stödprogram för de stora företagen. Samtidigt springer den ekonomiska eliten iväg. Det är oansvarigt och hotar sammanhållningen i Sverige, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

LO kräver nu att frågan om den ökade ojämlikheten åter tas upp på den politiska dagordningen.

– Valet behöver förutom ordning och reda även handla om hur vi bygger ihop samhället igen. Ett första steg för att minska skillnaderna mellan eliten och vanligt folk är en mer rättvis beskattning. LO kräver en enhetlig kapitalinkomstskatt på 35 procent och en rättviseskatt på arbetsinkomster över en miljon kronor, säger Susanna Gideonsson.

Inkomstutvecklingen för de övriga eliterna i undersökningen var inte lika kraftig. Den byråkratiska eliten har inkomster som motsvarar 7,4 industriarbetarlöner, och den demokratiska eliten 4,3 industriarbetarlöner.

Not: LO har sedan 2012 en policy om att ordförandes lön ska motsvara maximalt 3,5 industriarbetarlöner och att ordföranden inte personligen får behålla arvoden från styrelseuppdrag.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0