Industri
2 min lästid

Sveriges sågverk slår produktionsrekord

31:a januari 2022, 11:38
Sveriges sågverk slår produktionsrekord
Foto: Fredrik Hjerling
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

I fjol satte Sveriges sågverk produktionsrekord samtidigt som de högt ställda förväntningarna om ett resultat på 18,8 miljoner kubikmeter landade på drygt 19 miljoner kubikmeter.

– Produktionen översteg till och med våra högt ställda förhoppningar, vilket är glädjande. Det visar att de svenska sågverken har jobbat hårt för att kunna tillgodose den höga efterfrågan på trävaror som vi har sett både i Sverige och globalt. Det största trycket på trävarumarknaden har nu avtagit och vi ser en mer balanserad situation, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker trävaror på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Ett svängigt år för trävarubranschen

Trots att sågverken slog produktionsrekord var 2021 ett svängigt år och enligt Mathias Fridholm, direktör på Svenskt Trä, går året till historien.

– Det går till historien med många svängningar och slagna rekord. Jag är övertygad om att det kommer bli lika intressant att följa vad som händer under 2022.

Enligt Svenskt Trä väntas efterfrågan på träprodukter vara hög både under våren och på längre sikt, inte minst i samband med införandet av klimatdeklarationer för nya byggnader.

– Även när vi blickar lite längre framåt tror vi på ökad efterfrågan då exempelvis träbyggandet kommer att fortsätta ta marknadsandelar. Från den 1 januari i år är det lag på klimatdeklarationer av nya byggnader, vilken lär betyda att intresset för att bygga i trä kommer att öka ännu mer. Att använda mer trä är ett viktigt steg i klimatomställningen, säger Mathias Fridholm, direktör på Svenskt Trä.

#rekord #skogsindustrierna #svenskt trä #trä
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0