Industri
2 min lästid

Amerikansk jätte ska bygga fabrik i svensk håla

23:e november 2021, 14:47
Amerikansk jätte ska bygga fabrik i svensk håla
Dana Incorporated/Twitter
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Åmål ska få en av världens största fabriker för tillverkning av elmotorer för tyngre fordon. Beskedet kommer från det amerikanska industribolaget Dana Incorporated, med bas i Ohio, på en presskonferens på tisdagen. Investeringen på drygt 440 miljoner svenska kronor väntas skapa 80 nya direkta jobb i Åmåls kommun.

Tillverkningen väntas komma igång fjärde kvartalet 2022 och kommer initialt att vara fokuserad på elmotorer. Den nya anläggningen kommer att ligga bredvid koncernens sedan länge befintliga fabrik i Åmål som tillverkar kardanaxlar med cirka 170 anställda.

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor kommenterar:

– Det är varmt välkommet att ett världsledande företag som Dana väljer att investera i Sverige och Åmål. Det här är ett tydligt exempel på att det svenska industri-innovationsklimatet med fokus på hållbarhet stärker vår internationella konkurrenskraft och kommer hela landet till del. Danas nya produktionsanläggning kommer bidra med ny spetskompetens till branschen och fler högkvalificerade och framtidsinriktade jobb för kommunen.

Robert Boffey, platschef, Dana Incorporated i Sverige kommenterar:

– Vår nya produktionsanläggning blir ett lysande exempel på kompetensen och kapaciteten som krävs för att möta kundernas krav på effektivitet, kvalitet, prestanda och hållbarhet. Investeringen i Åmål ger oss möjligheten att dra nytta av spetskompetensen som finns hos Danas högpresterande team i Sverige och utveckla innovativa tekniklösningar som kan underbygga förstklassiga e-Propulsion system för europeiska kunder, i takt med att de ställer om mot elektrifierade transporter, säger Robert Boffey, platschef, Dana Incorporated i Sverige.

#Åmål #Åmåls kommun #dana incorporated #elmotorer #kardanaxlar #ohio
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0