Industri
2 min lästid

EU och USA överens om stål- och aluminiumtullar

3:e november 2021, 09:10
EU och USA överens om stål- och aluminiumtullar
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

EU och USA är överens om att USA ska lätta på tullarna för stål och aluminium som infördes av president Trump 2018. – Ståltullarna försvinner inte helt, men det här är helt klart ett steg i rätt riktning, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret i ett pressmeddelande.

I samband med G20-mötet i Rom presenterades i lördags en uppgörelse om slopade stål- och aluminiumtullar för en del av EU:s export till USA. Uppgörelsen skedde med bara en månad kvar tills att EU planerat att fördubbla de nuvarande strafftullarna på utvalda amerikanska varor, till exempel motorcyklar, motorbåtar, whiskey och juice från USA. Dessa tullar ska enligt uppgörelsen nu istället avvecklas.

– Ståltullarna försvinner inte helt, men det här är helt klart ett steg i rätt riktning. USA är en av de viktigaste marknaderna för export från svensk stålindustri utanför Europa, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Statistik från Jernkontoret och Statistiska centralbyrån visar att svensk stålindustri har förlorat exportintäkter på omkring en halv miljard kronor per år till följd av de tullar som president Trump införde 2018.

– Vissa svenska stålprodukter, som USA insåg att de inte kunde klara sig utan, fick undantag från tullarna, men totalt sett har Sverige och svensk stålindustri påverkats negativt av ståltullarna, säger Mathias Ternell.

Tullfritt bara för stål som är framställt inom EU

En viktig del av uppgörelsen mellan USA och EU är att USA:s tullfria importkvot bara ska gälla stål som till 100 procent är framställt inom EU. Tullfriheten gäller inte för stålprodukter som företag i EU importerar från exempelvis Kina och därefter exporterar till USA.

En annan del av uppgörelsen är att det kommer att finnas ett tak för tullfria exportvolymer. Hur stora volymer det rör sig om är ännu inte preciserat.

– Det talas om att taket kommer vara en bra bit lägre än vad EU exporterade till USA före 2018. För volymer som överskrider taket kommer en tull att läggas på, 25 procent för stål och 10 procent för aluminium, säger Mathias Ternell.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0