Industri
2 min lästid

Rottneros och Arctic Paper planerar ny fabrik i Polen

22:a oktober 2021, 08:10
Rottneros och Arctic Paper planerar ny fabrik i Polen
Lennart Eberleh, vd Rottneros.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Arctic Paper och Rottneros har ingått en avsiktsförklaring avseende ett 50/50 joint venture i Kostrzyn, Polen i syfte att bygga en fabrik för formpressade fibertråg. Uppstart av den nya fabriken, som beräknas omsätta 9-11 miljoner euro per år, planeras till slutet av 2023. Investeringen förväntas uppgå till 120-150 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från Arctic Paper.

Produktionen kommer bland annat vara ämnad för hög-barriärsförpackningar med förlängd hållbarhet av livsmedel, men även för förpackningar med enklare funktionskrav, baserat på Rottneros nyfiber. Produkterna klarar hög värme och passar till färdigmat, både frysta och kylda maträtter, som utgör en snabbt växande marknad. 

Tillverkningskapaciteten beräknas uppgå till 60 – 80 miljoner förpackningar, vilket kan jämföras med Rottneros Packagings befintliga anläggning i Sunne där kapaciteten idag uppgår till 15 – 20 miljoner förpackningar.

– Detta är ett utmärkt nästa steg för att visa vad Rottneros Packaging kan göra i omställningen mot hållbara förpackningar, något som hela branschen är inne i. Det blir oerhört spännande att se hur vi kan utveckla vår ledande position inom formpressade fibertråg med högsta möjliga krav på förpackningen, säger Lennart Eberleh, Rottneros vd och koncernchef.

– Investeringen blir ett viktigt steg i vår nya 4P-strategi, att bredda Arctic Papers erbjudande från grafiska papper till andra, snabbt växande segment. Vi har alltid trott på Rottneros som en strategisk investering och ser fram emot att utveckla en gemensam affär inom hållbara fibertråg. Arctic Papers fabrik i Kostrzyn ger oss alla förutsättningar, både tekniskt och geografiskt, att snabbt komma i gång, säger Michal Jarczyński, CEO Arctic Paper.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0