Industri
2 min lästid

Stora Enso miljardsatsar i Skoghall

20:e oktober 2021, 05:47
Stora Enso miljardsatsar i Skoghall
Stora Enso. Foto: Patrik Lindén
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Stora Enso investerar 97 miljoner euro i utökad kartongproduktion vid Skoghalls bruk söder om Karlstad. Samtidigt inleder skogskoncernen en förstudie för att konvertera den andra, för närvarande vilande, linjen vid Uleåborgs bruk i Finland till produktion av förpackningskartong.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Investeringen förväntas vara slutförd under andra halvåret 2023.

“Till följd av investeringen kan den årliga produktionen av förpackningskartong i Skoghall ökas med cirka 100 000 ton, till en total kapacitet på över 900 000 ton, förutsatt att miljötillstånd ges”, skriver bolaget.

Investeringsbeslutet fattas efter att det förprojekt som tillkännagavs i november 2020 nu har slutförts. Baserat på förprojektet har Stora Enso beslutat att inte gå vidare med den planerade utökningen av massakapaciteten

Den ursprungliga förstudien räknade med en investering på cirka 800–850 miljoner euro för en utökning av både massa- och kartongkapaciteten.

Kartongexpansionen i Skoghall kommer att implementeras genom att åtgärda flaskhalsarna vid en av de befintliga produktionslinjerna, och genomförs i två steg under de planerade underhållsstoppen.

Stora Enso har även beslutat att inleda en förstudie för att konvertera den andra, vilande papperslinjen till en linje för förpackningskartong. Inkörningen av den första konverteringen i Uleåborg från pappersproduktion till kraftliner för livsmedelshantering har gått snabbare än beräknat sedan produktionen startade i början av året.

“En andra konvertering skulle ytterligare stärka Uleåborgs flexibilitet och konkurrenskraft genom integrerad tillgång på massa, lägre fasta och rörliga kostnader, samt möjlighet att utnyttja den intilliggande djuphavshamnen. Förstudien kommer att vara slutförd i början av 2022”, skriver bolaget.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0