Industri
2 min lästid

Troligt ja till lagförslaget som ska rädda Cementa

22:a september 2021, 10:25
Troligt ja till lagförslaget som ska rädda Cementa
Cementas fabrik i Slite på Gotland
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Allt talar för att regeringen får stöd i riksdagen för sitt försök att rädda Cementa, efter att Moderaterna meddelat att partiet röstar ja till lagförslaget. Men risken finns fortfarande att tillståndet stoppas i domstol.

Moderaterna stöttar regeringen i frågan om Cementa, rapporterar flera medier under morgonen. Partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered säger till SvD att man kommer att rösta ja till lagförslaget som ska göra det möjligt för Cementa att fortsätta bryta kalksten på Gotland i ytterligare åtta månader.

– Ibrahim Baylan (näringsministern, reds anm) har inte skött sitt jobb men vi kommer att göra vad vi kan för att rösta för ett förslag som kan undvika en omedelbar cementkris, säger han till SvD.

Riksdagen säger sannolikt ja till regeringens lagförslag som ger Cementa möjlighet att fortsätta sin verksamhet även efter 31 oktober, men prövas lagen i domstol är det allt annat än säkert att den passerar.

Lagen har kritiserats skarpt av Lagrådet, som menar att remisstiden var för kort. I sitt utlåtande tog man även sikte på att förslaget verkar vara utformat för ett specifikt fall, vilket inte är tillåtet enligt den svenska författningen, skriver TT.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0