Energi
2 min lästid

Nya satsningar på industrins gröna omställning

8:e september 2021, 11:38
Nya satsningar på industrins gröna omställning
Miljö- och klimatminister Per Bolund, Fotograf: Ninni Andersson / Regeringskansliet.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Regeringen föreslår nya och ökade satsningar för att underlätta näringslivets och industrins klimatomställning. Bland annat föreslås mer pengar till satsningen “Industriklivet” och en ökad ram för gröna kreditgarantier.

Det framgår av ett pressmeddelande från Miljödepartementet.

Regeringen föreslår bland annat att kraftigt öka stöden samt så ska större belopp kunna garanteras av staten när företag själva vill ta lån för stora gröna investeirngar. Regeringen föreslår en höjd garantiram, från 15 miljarder kronor till 50 miljarder för 2022. Garantiramen beräknas därefter till 65 miljarder kronor 2023 och 80 miljarder kronor 2024.

− Vi står i en akut klimatkris och industrins omställning måste gå ännu snabbare. Därför gör vi nu offensiva satsningar för att underlätta för företagen att finansiera viktiga gröna investeringar, säger finansmarknadsminister och biträdande finansminister Åsa Lindhagen, i pressmeddelandet.

För att stödja omställningen i industrin föreslås satsningen “Industriklivet” utökas med 217 miljoner kronor under 2022 till totalt 909 miljoner kronor.

− Svensk industri ligger i framkant inom den hållbara teknikutvecklingen och det finns en stor vilja att ställa om. Industriklivet är mycket uppskattat bland industriföretagen. Satsningen bidrar till att utveckla den teknik som idag inte är kommersialiserad, men som kommer vara nödvändig för att minska många av utsläppen inom den tunga industrin. Det är också så vi stärker vår konkurrenskraft och skapar framtidens jobb, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Satsningen Industriklivet lanserades 2018 och ger stöd till att utveckla lösningar som minskar utsläppen inom industrin. Bland de 77 projekt som beviljats stöd finns bland annat utveckling av fossilfritt stål, teknik för negativa utsläpp och framställning av grön vätgas.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0