Industri
1 min lästid

Boliden miljardinvesterar i Odda

22:a juli 2021, 07:00
Boliden miljardinvesterar i Odda
Mikael Staffas, VD och koncernchef, Boliden Bildkälla Boliden
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Boliden har beslutat att investera i en expansion av Boliden Odda i Norge till 350 kton i årlig zinkproduktion. Investeringen uppgår till över 7 miljarder kronor och kommer att färdigställas i slutet av 2024.

Boliden Odda har idag en årlig produktionskapacitet på 200 kton zink. Verksamheten försörjs av fossilfri el samtidigt som avfallsdeponering sker i fjällhallar med en unik och långsiktigt hållbar teknik. Investeringen innebär att den årliga produktionskapaciteten för zink ökar till 350 kton med starkt förbättrad produktivitet samtidigt som en betydande mängd framtida underhåll undviks. Utöver zink kommer utvinning av bimetallerna bly, guld och silver att möjliggöras.    

– Detta är en av de största investeringarna i Bolidens historia. Att utöka produktionen av zink med högsta klimatprestanda och samtidigt  förbättra resurseffektiviteten och produktiviteten innebär att vi sätter en ny standard för zinksmältning både vad gäller hållbarhetsprestanda och kostnadseffektivitet, säger Mikael Staffas, VD och koncernchef, Boliden.

Investeringen innehåller en stor mängd nya anläggningar i Boliden Odda, däribland en ny rostningsugn och ett nytt svavelsyraverk, expansion och modernisering av laknings- och rensningsanläggningen, en ny elektrolyshall samt expansion av gjutningsanläggningen och kaj-infrastruktur. Merparten av den samlade investeringen på över 7 miljarder genomförs under 2022 och 2023.  

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0