Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
För att hålla Sveriges kommersiella fastigheter inbrottssäkra har Stöldskyddsföreningen, SSF, uppdaterat sin norm för inbrottsskydd – SSF200. Med i referensgruppen hittas Jörgen Häll, kvalitetsansvarig på Ryds Glas, och för att fortsätta garantera bästa skydd på både glas, dörrar och fasader håller Ryds Glas ett gediget arbete med utbildningar.
Att ligga i framkant när det kommer till säkerhet och kvalitet är av största vikt, och när nya normer släpps gäller det att alltid hänga med i svängarna. I maj publicerade SSF sin nya revidering av normen för inbrottsskydd gällande byggnader och lokaler, SSF200 utgåva 6, och när 2025 tar vid kommer den tidigare utgåvan att sluta gälla.
– För oss är säkerhet och kvalitet otroligt viktigt och för att säkerställa att våra produkter och tjänster uppfyller kraven i den nya normen har vi tagit flera viktiga steg. Till att börja med har jag själv suttit med i referensgruppen som tar fram normen vilket gör att vi har full koll på vad som gäller. Nu kommer vi också att fokusera gediget på utbildningar för att alla berörda i bolaget ska få kännedom om de olika ändringarna. Utbildningen är den viktigaste delen i processen och med vår interna expertis kan vi se till att fortsätta leverera produkter av bästa kvalitet, säger Jörgen Häll.
Samspel med leverantörer
Utöver att utbilda sin interna styrka har Ryds Glas ett nära samarbete med sina leverantörer. Via en genomgång ser man till att leverantörernas produkter, så som fönster, dörrar och glasfasader, uppfyller de nya säkerhetskraven. Samtidigt ser man till att alla tolkar normen lika, för att inga oklarheter eller missförstånd ska uppstå.
– Genom att ha en gemensam förståelse för normens krav kan man säkerställa att samtliga samarbetspartners arbetar med rätt produkter av rätt kvalitet. Här är det också viktigt att produkterna är CE-märkta, något som alltid har varit ett krav hos Ryds Glas. Det fortsätter vara en självklarhet, säger Jörgen Häll.
Används som riktlinje av försäkringsbolagen
Den nya normen om inbrottsskydd är en uppdatering av den tidigare versionen från 2015, och precis som tidigare riktar sig normen främst mot kommersiella fastigheter som skolor, hotell, butiker och kontor. Den berör inte privata bostäder utan syftar till att skydda större verksamheter från inbrott genom att sätta tydliga riktlinjer för säkerhetsåtgärder.
– Även om normen inte är en lag är den mycket viktig att följa. Inte minst för att undvika obehaget av ett inbrott, men också för att den ofta används som riktlinje av både försäkringsbolag och arkitekter. Idag är försäkringsbolagen mycket noga med att deras kunder ska ha rätt skydd och för att säkerställa detta spelar normen är central roll. Att följa normen garanterar att byggnader och lokaler uppfyller de säkerhetskrav som ställs – både av marknaden och av samhället, säger Jörgen Häll.
Ändringar i normen
I den nya normen, närmare bestämt utgåva sex, hittas uppdateringar som speglar branschens tekniska framsteg under de senaste åren. Till exempel har glas fått en mer framträdande roll samtidigt som klassificeringar och standarder för glasen har uppdaterats. Denna uppdatering är viktig eftersom utvecklingen av nya standarder och produkter, som exempelvis elektroniska lås, kräver att normerna följer med i utvecklingen.
– Genom att inkludera nya lösningar i normen blir det enklare att säkerställa att byggnader kan skyddas på bästa möjliga sätt. Vi ser väldigt positivt på den nya utgåvan och är glada att få vara en del av utvecklingen, avslutar Jörgen Häll.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB